Biszkopt do tortów wilgotny

Po licznych sugestiach, iż podany przepis na biszkopt idealny jest zbyt suchy, podaje przepis na biszkopt z dodatkiem oleju. Dzięki czemu biszkopt jest wilgotniejszy i nie trzeba go zbyt mocno nasączać. Lubię oba jednak ten suchszy bardziej nadaje się do tworzenia tortów piętrowych bo ciasto ma bardziej jak dla mnie zwartą strukturę i nie jest zbyt delikatne. Przepis podała mi jedna z czytelniczek bloga więc po sprawdzeniu podaje go również wam. Tak samo jak w przypadku przepisu pierwszego, jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, należy użyć 3/4 szklanki mąki pszennej, resztę uzupełniamy kakao.




Składniki: tortownica 22cm



  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 9 łyżek oleju

Opis wykonania:


Białka ubijamy na sztywno, następnie partiami dodajemy cukier. Miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru i uzyskania lśniącej piany. Dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Dodajemy partiami przesiane obie mąki z proszkiem i dokładnie i delikatnie mieszamy ręcznie trzepaczką.
Wlewamy olej i ponownie delikatnie i dokładnie łączymy składniki.
Blaszkę wykładamy papierem-tylko dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy. 
Pieczemy w 180 C bez termoobiegu około 40-45 minut. Po wyjęciu z pieca, delikatnie z niewielkiej wysokości uderzamy formą o blat.

Komentarze

  1. Jaki piękny! Wygląda naprawdę na idealny <3 :)
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie. Sam podejmowałem się robienia tortów, ale wymaga to moim zdaniem dużej wprawy i sporej dawki czasu. Dlatego w większej części przypadków korzystam z usług, takich jak: https://e-torty.pl/kategoria/ciasta-dostawa, dzięki czemu bardzo ładny tort dostarczany jest wprost do domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak robienie tortów to bardzo mozolne zajęcie, ale i bardzo wciągające :)

      Usuń
  3. Witam. A jak zrobic taki biszkopt w prostokatnej blaszce wyjdzie za cienki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam że dopiero teraz odpisuje, ale niestety jest jakiś problem z komentarzami :/, tu radze zrobić z podwójnej porcji bo niestety w jego przypadku może wyjść cienki.

      Usuń
  4. Witam. Czy trzeba ten biszkopt jeszcze nasączyć przed nałożeniem kremu?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)