Magia kokosa i produkty Cocofina
Przedstawiam wam wspaniałe produkty, co najważniejsze organiczne od firmy Cocofina, która wprowadza swoje produkty na nasz rynek. Ich asortyment jest bardzo szeroki i każdy znajdzie produkt dla siebie. Ja zakochałam się w nektarze kokosowym, którego używam do słodzenia kawy - jest wspaniała. Produkty kokosowe są idealne dla osób nietolerujących gluten czy wegan i wegetarian. W domu smażę tylko na oleju kokosowym i jakoś do tej pory nikt nie marudził, że coś im nie smakuje ;).
Kokos ma wyjątkowe właściwości odżywcze - wodę, proteiny, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. dawniej nazywany był "drzewem życia".
Oprócz najpopularniejszego produktu jakim jest olej kokosowy, również dużą popularnością zaczynają się cieszyć takie produkty jak woda kokosowa, cukier kokosowy, nektar kokosowy, wiórki i płatki kokosowe, masło kokosowe, jogurty, mąka kokosowa oraz mleko kokosowe. Nowością na rynku jakie wprowadza firma Cocofina to ocet kokosowy oraz substytut tradycyjnego sosu sojowego idealny dla osób z jego nietolerancją.
Wszystkie produkty można zakupić na stronie producenta
http://www.cocofina.com/
* wpis zawiera lokowanie produktu
Produkty Cocofina:
Zacznę tu od mąki idealnej dla osób, które nie tolerują glutenu.
To naturalny uboczny produkt, powstały przy produkcji mleka kokosowego. Powstała w ten sposób mąka jest delikatna i lekko słodkawa, ma wspaniały kokosowy zapach.
Po odciśnięciu miąższu, jego pozostałość jest suszona i bardzo drobno mielona na mąkę.
Mąka kokosowa może być wykorzystywana do różnego rodzaju wypieków, gotowania oraz dodatek do koktajli i shakeów, ze względu na dużą zawartość błonnika.
Mąka kokosowa ma wiele właściwości; min. nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik. Przeprowadzone badania z 2006 roku udowodniły, iż wprowadzenie jej do diety może znacząco obniżyć ryzyko chorób serca, poziom cholesterolu oraz zapobiegać nowotworom i cukrzycy. Właściwości te zawdzięcza, niezwykle wysokim poziomem błonnika w 100 g mąki aż 39 g błonnika. Wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Oprócz błonnika, mąka kokosowa jest bogata w proteiny 19,5 g na 100 g mąki.
Poza tym zawiera dużą ilość tłuszczów, które czynią ją tak wartościowym produktem spożywczym. Jest doskonałą alternatywą dla cukrzyków, ponieważ nie zaburza poziomu cukru we krwi, dzięki niskiemu poziomowi węglowodanów.
Mąka kokosowa jest słodkawa, dzięki czemu do wypieków można używać mniejszej ilości cukru.
To przejrzysty płyn znajdujący się w młodych zielonych kokosach. Szklanka wody kokosowej ma zaledwie 50 kcal. Jest ona bogata w wiele naturalnych minerałów, które regenerują nasz organizm po intensywnym wysiłku fizycznym.
Woda kokosowa zawiera, aż 600 mg potasu w 250 ml oraz magnez, co wspomaga nawodnienie organizmu.
Jest wykorzystywana w wielu krajach jako podstawowy składnik wielu dań.
Ponadto poziom elektrolitów, w wodzie kokosowej jest prawie taki sam, jak w naszym organizmie. To jedyna substancja naturalna, która może być bezpiecznie wstrzyknięta do krwiobiegu, dawniej była wykorzystywana jako naturale osocze.
To biały płyn o wspaniałym smaku, pozyskiwany jest ze startego i wyciśniętego świeżego miąższu. Ma wiele zastosowań w kuchni, może być dodawany do zup, gulaszów, curry, napojów i wypieków.
Należy unikać kupowania odtłuszczonego mleka lub napoju kokosowego, gdyż użycie je w przepisach zamiast pełnotłustego da zupełnie inny efekt, zwłaszcza przy wypiekach.
Mleko koksowe przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż tłuszcz oddziela się od płynu, otwarte mleczko należy przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce do 5 dni., zamrożone do 6 miesięcy.
Podczas gotowania, starajmy się po jego dodaniu nie doprowadzić do wrzenia. Ponieważ tłuszcz i woda mogą się oddzielić, powodując efekt zwarzenia.
To najzdrowszy rodzaj oleju, jest produkowany z młodych i świeżych owoców, dzięki czemu jest najmniej przetworzony. Produkuje się go bez użycia środków chemicznych czy wysokiej temperatury.
Jest produkowany metodą szybkiego schnięcia, która polega na podgrzaniu miąższu kokosa w bardzo niskiej temperaturze, następnie podczas mechanicznego tłoczenia wyciska się z miąższu olej.
Nierafinowany olej kokosowy składa się w 90 % z tłuszczu nasyconego, ma niski próg topnienia 24 C, pali się natomiast w temp. 180 C. Wysoka zawartość nasyconych tłuszczów, sprawia iż olej zachowuje dużą stabilność nawet w wysokich temperaturach, dzięki czemu nie wytwarza wolnych rodników w odróżnieniu do tłuszczów wielonasyconych. Olej kokosowy może być przechowywany w pokojowej temperaturze ponieważ nie jełczeje.
Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, można z postaci stałej szybko i bez szkody dla jego właściwości zamienić go w postać płynną, wkładając go do garnka z ciepłą wodą.
Olej kokosowy jest też wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, jest naturalnym kojącym balsamem dla skóry wysuszonej oraz wspaniałą odżywką na wysuszone i zniszczone włosy.
Jest produktem podobnym do masła orzechowego. Ma bogatą i aksamitna konsystencję i naturalną słodycz.
Produkuje się je z całości miąższu, jest bogate w olej kokosowy.
Masło może być używane jako smarowidło, składnik koktajli, dipów, produkcji smakołyków bez pieczenia czy jako substytut masła orzechowego.
Otwarte masło może być przechowywane w pokojowej temperaturze około 6 miesięcy.
Jest naturalnym i nierafinowanym cukrem, pozyskiwanym z kokosowego nektaru.
Po uzyskaniu nektaru kokosowego jest on poddawany suszeniu, dzięki czemu się krystalizuje. Wyglądem i smakiem jest zbliżony do cukru brązowego, jednak ma delikatny kokosowy posmak.
Rozpuszcza się i topi tak samo jak inne cukry i może być 100 % zamiennikiem.
Ponieważ jest on cukrem nierafinowanym zawiera wiele witamin, minerałów i fitoskładników w tym potas, cynk, żelazo i witaminy B1,B2, B3 oraz B6. zawiera również błonnik zwany inuliną, która spowalnia absorpcję glukozy, dlatego tez ma niższy indeks glikemiczny od cukru białego.
To ciemnozłoty syrop, pozyskiwany z nektaru kwiatów kokosa. Zawiera wiele minerałów, witamin, aminokwasów oraz inne składniki odżywcze w tym również witaminę C.
Ma głęboki smak porównywalny do syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma niski indeks glikemiczny. Produkt zawiera około 10-13 % fruktozy.
Aminokwasy kokosowe w płynie wyglądają i smakują jak sos sojowy, są produkowane z surowych soków roślinnych palmy kokosowej i dodatku soli morskiej. Oba składniki pozostawia się, aby naturalnie dojrzały, dzięki czemu uzyskuje się bogaty, czarny sos o podobnej słodkości i posmaku do sosu sojowego, wzbogacony o słodkawą nutę. Sos ten może zastępować sos sojowy w takich samych proporcjach jako składnik przepisów lub przyprawa zastępująca sól.
Produkuje się z soków roślinnych, pochodzących z kwiatów palm kokosowych, które dojrzewają i fermentują około roku. Jest on bogaty w potas i zawiera sporo naturalnie występującego składnika fruktooligosacharydami FOS. To rodzaj fruktopolisacharydów, powstałych z glukozy i fruktozy. Nasz organizm ich nie trawi, są więc transportowane do jelita grubego, gdzie stają się pożywką dla drobnoustrojów i wspomagają fermentację. Dzięki tym właściwością są nazywane prebiotykami, które wspierają układ trawienny.
*Materiał zaczerpnięty ze strony http://www.cocofina.com/store/
"Kuchnia kokosowa" Camilla V.Saulsbury
Kokos ma wyjątkowe właściwości odżywcze - wodę, proteiny, tłuszcz, węglowodany, błonnik, witaminy i minerały. dawniej nazywany był "drzewem życia".
Oprócz najpopularniejszego produktu jakim jest olej kokosowy, również dużą popularnością zaczynają się cieszyć takie produkty jak woda kokosowa, cukier kokosowy, nektar kokosowy, wiórki i płatki kokosowe, masło kokosowe, jogurty, mąka kokosowa oraz mleko kokosowe. Nowością na rynku jakie wprowadza firma Cocofina to ocet kokosowy oraz substytut tradycyjnego sosu sojowego idealny dla osób z jego nietolerancją.
Wszystkie produkty można zakupić na stronie producenta
http://www.cocofina.com/
* wpis zawiera lokowanie produktu
Produkty Cocofina:
Zacznę tu od mąki idealnej dla osób, które nie tolerują glutenu.
Mąka Kokosowa
To naturalny uboczny produkt, powstały przy produkcji mleka kokosowego. Powstała w ten sposób mąka jest delikatna i lekko słodkawa, ma wspaniały kokosowy zapach.
Po odciśnięciu miąższu, jego pozostałość jest suszona i bardzo drobno mielona na mąkę.
Mąka kokosowa może być wykorzystywana do różnego rodzaju wypieków, gotowania oraz dodatek do koktajli i shakeów, ze względu na dużą zawartość błonnika.
Mąka kokosowa ma wiele właściwości; min. nie zawiera glutenu, jest bogata w błonnik. Przeprowadzone badania z 2006 roku udowodniły, iż wprowadzenie jej do diety może znacząco obniżyć ryzyko chorób serca, poziom cholesterolu oraz zapobiegać nowotworom i cukrzycy. Właściwości te zawdzięcza, niezwykle wysokim poziomem błonnika w 100 g mąki aż 39 g błonnika. Wspomaga trawienie i daje uczucie sytości na dłużej. Oprócz błonnika, mąka kokosowa jest bogata w proteiny 19,5 g na 100 g mąki.
Poza tym zawiera dużą ilość tłuszczów, które czynią ją tak wartościowym produktem spożywczym. Jest doskonałą alternatywą dla cukrzyków, ponieważ nie zaburza poziomu cukru we krwi, dzięki niskiemu poziomowi węglowodanów.
Mąka kokosowa jest słodkawa, dzięki czemu do wypieków można używać mniejszej ilości cukru.
Woda kokosowa
To przejrzysty płyn znajdujący się w młodych zielonych kokosach. Szklanka wody kokosowej ma zaledwie 50 kcal. Jest ona bogata w wiele naturalnych minerałów, które regenerują nasz organizm po intensywnym wysiłku fizycznym.
Woda kokosowa zawiera, aż 600 mg potasu w 250 ml oraz magnez, co wspomaga nawodnienie organizmu.
Jest wykorzystywana w wielu krajach jako podstawowy składnik wielu dań.
Ponadto poziom elektrolitów, w wodzie kokosowej jest prawie taki sam, jak w naszym organizmie. To jedyna substancja naturalna, która może być bezpiecznie wstrzyknięta do krwiobiegu, dawniej była wykorzystywana jako naturale osocze.
Pełnotłuste mleko kokosowe
To biały płyn o wspaniałym smaku, pozyskiwany jest ze startego i wyciśniętego świeżego miąższu. Ma wiele zastosowań w kuchni, może być dodawany do zup, gulaszów, curry, napojów i wypieków.
Należy unikać kupowania odtłuszczonego mleka lub napoju kokosowego, gdyż użycie je w przepisach zamiast pełnotłustego da zupełnie inny efekt, zwłaszcza przy wypiekach.
Mleko koksowe przed użyciem należy wstrząsnąć, gdyż tłuszcz oddziela się od płynu, otwarte mleczko należy przelać do szczelnego pojemnika i przechowywać w lodówce do 5 dni., zamrożone do 6 miesięcy.
Podczas gotowania, starajmy się po jego dodaniu nie doprowadzić do wrzenia. Ponieważ tłuszcz i woda mogą się oddzielić, powodując efekt zwarzenia.
Nierafinowany olej kokosowy
To najzdrowszy rodzaj oleju, jest produkowany z młodych i świeżych owoców, dzięki czemu jest najmniej przetworzony. Produkuje się go bez użycia środków chemicznych czy wysokiej temperatury.
Jest produkowany metodą szybkiego schnięcia, która polega na podgrzaniu miąższu kokosa w bardzo niskiej temperaturze, następnie podczas mechanicznego tłoczenia wyciska się z miąższu olej.
Nierafinowany olej kokosowy składa się w 90 % z tłuszczu nasyconego, ma niski próg topnienia 24 C, pali się natomiast w temp. 180 C. Wysoka zawartość nasyconych tłuszczów, sprawia iż olej zachowuje dużą stabilność nawet w wysokich temperaturach, dzięki czemu nie wytwarza wolnych rodników w odróżnieniu do tłuszczów wielonasyconych. Olej kokosowy może być przechowywany w pokojowej temperaturze ponieważ nie jełczeje.
Jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie, można z postaci stałej szybko i bez szkody dla jego właściwości zamienić go w postać płynną, wkładając go do garnka z ciepłą wodą.
Olej kokosowy jest też wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, jest naturalnym kojącym balsamem dla skóry wysuszonej oraz wspaniałą odżywką na wysuszone i zniszczone włosy.
Masło kokosowe
Jest produktem podobnym do masła orzechowego. Ma bogatą i aksamitna konsystencję i naturalną słodycz.
Produkuje się je z całości miąższu, jest bogate w olej kokosowy.
Masło może być używane jako smarowidło, składnik koktajli, dipów, produkcji smakołyków bez pieczenia czy jako substytut masła orzechowego.
Otwarte masło może być przechowywane w pokojowej temperaturze około 6 miesięcy.
Cukier kokosowy
Jest naturalnym i nierafinowanym cukrem, pozyskiwanym z kokosowego nektaru.
Po uzyskaniu nektaru kokosowego jest on poddawany suszeniu, dzięki czemu się krystalizuje. Wyglądem i smakiem jest zbliżony do cukru brązowego, jednak ma delikatny kokosowy posmak.
Rozpuszcza się i topi tak samo jak inne cukry i może być 100 % zamiennikiem.
Ponieważ jest on cukrem nierafinowanym zawiera wiele witamin, minerałów i fitoskładników w tym potas, cynk, żelazo i witaminy B1,B2, B3 oraz B6. zawiera również błonnik zwany inuliną, która spowalnia absorpcję glukozy, dlatego tez ma niższy indeks glikemiczny od cukru białego.
Nektar kokosowy
To ciemnozłoty syrop, pozyskiwany z nektaru kwiatów kokosa. Zawiera wiele minerałów, witamin, aminokwasów oraz inne składniki odżywcze w tym również witaminę C.
Ma głęboki smak porównywalny do syropu z agawy czy syropu klonowego. Ma niski indeks glikemiczny. Produkt zawiera około 10-13 % fruktozy.
Aminokwasy kokosowe w płynie czyli substytut sosu sojowego
Aminokwasy kokosowe w płynie wyglądają i smakują jak sos sojowy, są produkowane z surowych soków roślinnych palmy kokosowej i dodatku soli morskiej. Oba składniki pozostawia się, aby naturalnie dojrzały, dzięki czemu uzyskuje się bogaty, czarny sos o podobnej słodkości i posmaku do sosu sojowego, wzbogacony o słodkawą nutę. Sos ten może zastępować sos sojowy w takich samych proporcjach jako składnik przepisów lub przyprawa zastępująca sól.
Ocet kokosowy
Produkuje się z soków roślinnych, pochodzących z kwiatów palm kokosowych, które dojrzewają i fermentują około roku. Jest on bogaty w potas i zawiera sporo naturalnie występującego składnika fruktooligosacharydami FOS. To rodzaj fruktopolisacharydów, powstałych z glukozy i fruktozy. Nasz organizm ich nie trawi, są więc transportowane do jelita grubego, gdzie stają się pożywką dla drobnoustrojów i wspomagają fermentację. Dzięki tym właściwością są nazywane prebiotykami, które wspierają układ trawienny.
*Materiał zaczerpnięty ze strony http://www.cocofina.com/store/
"Kuchnia kokosowa" Camilla V.Saulsbury
Jestem fanką cukru kokosowego ! Wcześniej używałam brązowego ale odkąd w ręce wpadł mi kokosowy, totalnie się zatraciłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń