Surówka z białej kapusty z majonezem
Kolejna smaczna surówka do kolekcji tym razem z dodatkiem majonezu, wyszła pyszna. Poza tym już niedługo szykuje się seria przepisów z użyciem produktów z kokosa, których sama nie mogę się doczekać ;).
Składniki:
- 1 mała główka kapusty
- 1 nieduża marchewka
- 2 jabłka
- 1 czerwona cebula
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- majonez
- jogurt*
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Kapustę szatkujemy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, mieszamy z kapustą. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, grubo starte jabłka, pokrojoną drobno cebulę ( gdy nie mam czerwonej zastępuję ją białą, tylko wówczas kroję i parzę na sitku wrzątkiem. Nie jest wówczas tak ostra), posiekaną pietruszkę. Następnie majonez - tyle ile zabierze kapusta - ja dodałam 2 łyżki na 2 łyżki jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń