Szarlotka w wersji mini

Zachciało mi się szarlotki, ale takiej w wersji małej tartaletki. Jest bardzo efektowna i świetnie się prezentuje na stole. Najlepsze są foremki z wyjmowanym dnem, gdyż łatwo je potem po upieczeniu wyciągnąć. spód wykonany jest z ciasta kruchego na tarty, które ma bardziej maślany smak i jest nieco twardsze i bardziej kruche. Należy pamiętać, by ciasto nie było zbyt cienko rozwałkowane, u mnie 6 mm. Składniki starczają na spód o średnicy 24 cm lub 6 tartaletek.






Składniki:


  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru(na słodki spód)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

Nadzienie i wierzch

  • 4-5 jabłek
  • 1-2 łyżki cukru w zależności od słodkości jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • pół szklanki mąki
  • pól szklanki cukru( u mnie brązowy)
  • 100 g masła

Opis wykonania:


Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy cienko pokrojone zimne masło i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio nie ogrzać go rękoma. Podlewamy wodą, mieszamy widelcem. Zawijamy w folię i na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 6 mm, delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy płat nad foremki. Odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem dno.
Podpiekamy około 15 minut w 180 C.
W międzyczasie obieramy i trzemy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i gdy puszczą wodę odciskamy. Dodajemy cukier i cynamon. 
Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę.
Podpieczone spody napełniamy jabłkami, obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 C.






Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)