Szarlotka w wersji mini
Zachciało mi się szarlotki, ale takiej w wersji małej tartaletki. Jest bardzo efektowna i świetnie się prezentuje na stole. Najlepsze są foremki z wyjmowanym dnem, gdyż łatwo je potem po upieczeniu wyciągnąć. spód wykonany jest z ciasta kruchego na tarty, które ma bardziej maślany smak i jest nieco twardsze i bardziej kruche. Należy pamiętać, by ciasto nie było zbyt cienko rozwałkowane, u mnie 6 mm. Składniki starczają na spód o średnicy 24 cm lub 6 tartaletek.
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru(na słodki spód)
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Nadzienie i wierzch
- 4-5 jabłek
- 1-2 łyżki cukru w zależności od słodkości jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki mąki
- pól szklanki cukru( u mnie brązowy)
- 100 g masła
Opis wykonania:
Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy cienko pokrojone zimne masło i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio nie ogrzać go rękoma. Podlewamy wodą, mieszamy widelcem. Zawijamy w folię i na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 6 mm, delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy płat nad foremki. Odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem dno.
Podpiekamy około 15 minut w 180 C.
W międzyczasie obieramy i trzemy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i gdy puszczą wodę odciskamy. Dodajemy cukier i cynamon.
Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę.
Podpieczone spody napełniamy jabłkami, obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html