Kokosowy deser z nasionami chia i musem truskawkowym
Post oczekiwał dość długo na publikację, ale jest. O nasionach chia słyszał już prawie każdy, tak jak o ich wartościach zdrowotnych. Owe magiczne nasionka pochodzą z szałwii hiszpańskiej i są bogate w kwasy omega 3 oraz błonnika. Więcej do poczytania TUTAJ.
Proste i smaczne, a dodatki można wybierać według upodobań :)
Proste i smaczne, a dodatki można wybierać według upodobań :)
Składniki:
na 4 porcje- 16 łyżeczek nasion chia
- 400 ml mleczka kokosowego
- ksylitol
- owoce według uznania
- tarta czekolada
- wiórki kokosowe
Opis wykonania:
Nasiona wsypujemy do większej miseczki - napęcznieją i zalewamy mleczkiem kokosowym. Odstawiamy na min. 15 minut.
Miksujemy blenderem owoce na mus - u mnie truskawki, słodzimy do smaku ksylitolem lub cukrem.
Napęczniałe nasiona nakładamy do pucharków, przekładając je musem owocowym, posypujemy każdą warstwę kokosem. Dekorujemy według uznania.
Niesamowicie apetyczne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI też tak smakuje :D
UsuńSuper przepis na pewno wypróbuje na dniach ;) Nie mogę się już doczekać ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie po przepis na
devolay z serem
Warto bo pyszny, twój devolay również :)
UsuńSzkoda że sezon na truskawki juz minął ;(
OdpowiedzUsuńAle przepis super pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com