Bruschetta z pomidorami, pieczonym czosnkiem, oliwą i bazylią.
Pyszna i szybka przystawka dla gości, pod warunkiem, że lubią pomidory i czosnek :).
Do posmarowania bruschetty użyłam pieczonego czosnku, ma łagodniejszy i orzechowy smak. Dlatego też, nie należy się przejmować zapachem czosnku. Jednak jeżeli wolicie użyć surowego, nic nie stoi na przeszkodzie.
Do posmarowania bruschetty użyłam pieczonego czosnku, ma łagodniejszy i orzechowy smak. Dlatego też, nie należy się przejmować zapachem czosnku. Jednak jeżeli wolicie użyć surowego, nic nie stoi na przeszkodzie.
Składniki: dla 4 osób
- 400 g pomidorów
- kilka liści bazylii
- mała główka pieczonego czosnku
- 8 kromek wiejskiego żytnio-pszennego chleba pokrojonego w grubsze kromki
- oliwa
- sól
Opis wykonania:
Pomidory myjemy, nacinamy na krzyż i parzymy w gorącej wodzie, delikatnie ściągamy skórkę. Pomidory kroimy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Pozostały miąższ kroimy w kostkę. Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy, mieszamy z pokrojonymi pomidorami.
Pieczywo opiekamy w tosterze.
Każdą kromkę smarujemy czosnkiem, przybieramy pomidorami, solimy i skrapiamy oliwą.
Od razu podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html