Focaccia z oliwkami i rozmarynem
To przepis na jej ekspresową wersję, nie trzeba przygotowywać wcześniej zaczynu (biga) i czekać 12 godzin. Jednak różnica w strukturze wypieku jest znaczna, ale co zrobić jak miałam na nią ochotę i nie miałam zamiaru czekać:), a i ta wersja jest bardzo smaczna. Dodatki jakie użyjecie, zależą tylko od waszych upodobań i wyobraźni :).
Składniki:
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- kilka sztuk oliwek bez pestek
- gałązka rozmarynu
Opis wykonania:
Cukier i drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie.
Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, mieszamy, wlewamy wodę z drożdżami oraz oliwę, mieszając cały czas.
Ciasto wyrabiamy na stolnicy, aż będzie sprężyste, ponownie wkładamy ciasto do miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie ponownie zarabiamy ciasto, dzielimy na dwie porcje i wałkujemy na okrąg o średnicy 22 cm. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wierzch smarujemy olejem i wciskamy oliwki, posypujemy listkami rozmarynu.
Pieczemy około 25 minut w 200 C.
do winka idealna!
OdpowiedzUsuń