Bruschetta z puree z zielonego groszku i jajkiem w koszulce
Kolejna propozycja na pyszne śniadanie, które cieszy oko i podniebienie. Co do jajka w koszulce - noże nie wyszło idealne, książkowe, ale ja się tym nie przejmuje. Wyszło takie jakie lubię i to jest najważniejsze. Więc nie zniechęcajcie się jeżeli wam nie wyjdzie. :D
Przygotowujemy puree wg. przepisu.
Opiekamy chleb w tosterze.
Wlewamy wodę do garnka min. 2 L, gotujemy, aż zacznie wrzeć.
Wlewamy 2 łyżki octu i zmniejszamy gaz tak by woda lekko wrzała.
Jajko rozbijamy do miseczki, łyżką mieszamy wodę w garnku tak by utworzyć wir.
Wlewamy jajko w środek wiru i gotujemy około 2-3 minuty, w zależności od wielkości jajka. Wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową i od razu podajemy.
Składniki:
- chleb żytnio-orkiszowy
- purre z groszku
- 2 jajka
- sól
- ocet
- woda
Opis wykonania:
Przygotowujemy puree wg. przepisu.
Opiekamy chleb w tosterze.
Wlewamy wodę do garnka min. 2 L, gotujemy, aż zacznie wrzeć.
Wlewamy 2 łyżki octu i zmniejszamy gaz tak by woda lekko wrzała.
Jajko rozbijamy do miseczki, łyżką mieszamy wodę w garnku tak by utworzyć wir.
Wlewamy jajko w środek wiru i gotujemy około 2-3 minuty, w zależności od wielkości jajka. Wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową i od razu podajemy.
Genialne aranżacje. Ta deska tu ! No ekstra! Kocham takie zdjęcia. Zjadłbym je bez zastanowienia:D:D Ja ostatnio gotuję z aplikacją www.kcalmar.com. Polecam Ci, może posłużą, jako inspiracja.
OdpowiedzUsuń