Orzechy w glazurze/grylaż
Grylaż to nic innego jak orzechy w karmelu, można je używać jako dodatek do ciast, wspaniały chrupiący dodatek do lodów lub innych deserów. Bądź jak ja wyjeść wszystko z miseczki z nadzieją, że pójdzie tam gdzie chce ;D.
W ten sposób można przyrządzić wiele rodzajów orzechów. Można wymieszać migdały, orzechy laskowe, pekanowe, włoskie, makadamia lub pistacje. Ja często używam orzechów niesolonych archaidowych, które są bardzo tanie, a równie smaczne.
Można też kupić gotowe mieszanki orzechów do jedzenia, których nie trzeba specjalnie obierać ze skórki bo już są jej pozbawione.
Orzechy robię dwoma sposobami jeden karmel z dodatkiem masła, drugi bez. Oba są bardzo smaczne i chrupkie, tylko ten z dodatkiem masła jest bardziej jak toffi.
W ten sposób można przyrządzić wiele rodzajów orzechów. Można wymieszać migdały, orzechy laskowe, pekanowe, włoskie, makadamia lub pistacje. Ja często używam orzechów niesolonych archaidowych, które są bardzo tanie, a równie smaczne.
Można też kupić gotowe mieszanki orzechów do jedzenia, których nie trzeba specjalnie obierać ze skórki bo już są jej pozbawione.
Orzechy robię dwoma sposobami jeden karmel z dodatkiem masła, drugi bez. Oba są bardzo smaczne i chrupkie, tylko ten z dodatkiem masła jest bardziej jak toffi.
Składniki:
I sposób na 2 szklanki mieszanki
- 60 g masła
- 2/3 szklanki cukru kryształu
- 60 ml wody
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka orzechów
II sposób
- 1 szklanka orzechów
- 2/3 szklanki cukru
- 3-4 łyżki wody
Opis wykonania:
I sposób
Orzechy pozbawione skórki prażymy na suchej rozgrzanej patelni, mieszając do uzyskania złoto brązowego koloru około 2-3 minuty. Przesypujemy na talerz by wystygły. Te w skórce również prażymy na patelni do momentu, aż skórka zacznie pękać, przesypujemy na ściereczkę, zawijamy i pocieramy by usunąć skórkę.
Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dodajemy masło. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż wszystko się rozpuści. Zwiększamy ogień i cały czas mieszając gotujemy około 8 minut, aż masa nabierze karmelowego koloru. Wyłączamy gaz, wsypujemy sodę, mieszamy dodajemy orzechy - ja dodaje w całości można je również posiekać. Wylewamy na arkusz folii aluminiowej, uprzednio posmarowanej masłem. Rozsmarowujemy i pozostawiamy do wystygnięcia, kruszymy na mniejsze kawałki i gotowe.
Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku lub zamrozić i wyciągać w razie potrzeby.
II sposób
Orzechy należy przygotować tak samo jak w sposobie pierwszym.
Do garnka wlewamy wodę i cukier, gotujemy na mniejszym gazie cały czas mieszając, aż karmel nabierze złotawego koloru, wsypujemy orzechy , mieszamy i wylewamy na folię aluminiową posmarowana masłem, gdy wystygnie siekamy nożem.
Świetnie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń