Strucla drożdżowa z marmoladą
Pierwszy raz robiłam ciasto drożdżowe z dodatkiem ubitych białek. Powiem szczerze, że jedną blachę zjedliśmy zaraz po upieczeniu, tak nas kusił jego wspaniały aromat unoszący się po domu. W sam raz strucla była na kolację z ciepłą herbatą. Przepis pochodzi z bardzo starej książki, a każdy przepis który z niej robię jest rewelacyjny, więc polecam.
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki olejku rumowego
- 3 dag drożdży
- 1/2 opakowania margaryny
- 40 dag marmolady
Opis wykonania:
Do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
4 żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, solą oraz olejkiem na puszystą masę. Białka ubijamy, rozpuszczamy margarynę, studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka i białka, wyrobiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie dodajemy margarynę, zagniatamy ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej wałkujemy prostokąt, na każdym rozsmarowujemy 1/2 marmolady. Ciasto zwijamy, przekrawamy wzdłuż na dwie części i splatamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej, smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać kruszonką. (1/2 szklanki mąki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru)
Ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 C około 40 minut.
Już wiem co zrobię z marmoladą, którą niedawno kupiłam....
OdpowiedzUsuń