Pieczone udka z cytryną
Pomysł na szybki obiad, chyba nic nie wymaga mniejszego zainteresowania niż pieczony kurczak. Jednak lubię go dobrze przyprawić i pozostawić kilka godzin by idealnie przeszedł aromatem przypraw. Często stosuje kupuje mieszanki przypraw i nie ma w tym nic złego czy szkodliwego, jeżeli dokładnie czytamy skład owych przypraw. Niestety większość z nas kupuje oczami ni myśląc by przeczytać co znajduje się w składzie danego produktu. Najlepszym przykładem są wiaderka z tzw. serem sernikowym - poczytajcie kilka rodzajów i poszukajcie "sera" !
Będąc ostatnio w hipermarkecie porównałam 10 rodzajów i tylko 2 miały w swoim składzie 100 % ser, reszta no cóż. Tak samo jest z innymi produktami, jeszcze jedną rzeczą której wcale nie polecam to używanie produktów light - porównajcie ile tam dopiero jest chemii w porównaniu do tego samego produktu w wersji tradycyjnej.
Wracając do kurczaka wyszedł pyszny z chrupiącą skórką i pysznym cytrynowym aromatem.
Użyłam przyprawy Kamis przyprawa do kurczaka złocista - kupiłam ją sama i nikt nie płaci mi za jej lokowanie na blogu ;). W jej składzie nie znajdziecie nic prócz soli, papryki słodkiej, gorczycy białej, czosnku, kolendry, kurkumy, kozieradki, chili, imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego, goździków i gałki muszkatołowej.
Będąc ostatnio w hipermarkecie porównałam 10 rodzajów i tylko 2 miały w swoim składzie 100 % ser, reszta no cóż. Tak samo jest z innymi produktami, jeszcze jedną rzeczą której wcale nie polecam to używanie produktów light - porównajcie ile tam dopiero jest chemii w porównaniu do tego samego produktu w wersji tradycyjnej.
Wracając do kurczaka wyszedł pyszny z chrupiącą skórką i pysznym cytrynowym aromatem.
Użyłam przyprawy Kamis przyprawa do kurczaka złocista - kupiłam ją sama i nikt nie płaci mi za jej lokowanie na blogu ;). W jej składzie nie znajdziecie nic prócz soli, papryki słodkiej, gorczycy białej, czosnku, kolendry, kurkumy, kozieradki, chili, imbiru, cynamonu, kminu rzymskiego, goździków i gałki muszkatołowej.
Składniki: na 4 osoby
- 4 udka
- przyprawa Kamis do złocistego kurczaka
- sól
- pieprz
- 2 cytryny
- 2 cebule
Opis wykonania:
Kurczaki dzielę, myję i wycieram do sucha, oprószam solą i pieprzem , następnie każdy kawałek dokładnie nacieram przyprawą Kamis. Układam na blaszce do pieczenia, polewam sokiem z 1 cytryny. Pomiędzy układam wcześniej wyszorowaną i pokrojoną w grubsze plastry cytrynę oraz grubo pokrojoną na plastry cebulę. Odstawiam na kilka godzin ( na ogół przygotowuje kurczaka rano i piekę około 12 więc maceruje się 3-4 godziny).
Kurczaka wkładam do nagrzanego do 200 C piekarnika i piekę około 40 minut, podczas pieczenia polewam go co jakiś czas sosem powstałym przy pieczeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html