Babka marmurkowa
Pyszna i szybka babka w wykonaniu, i chociaż jest już dużo przepisów na blogu, to dodaje kolejny sprawdzony przepis.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 sztuk jajek
- 15 dag margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- kilka kropli olejku cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
Opis wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta, dodajemy ubitą pianę, olejek, skórkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Dzielimy ciasto na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy.
Oba ciasta łączymy kilkoma obrotami łyżki.
ciasto przekładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką formy. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
Zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńZgadza się jest niezastąpiona i lubiana :).
UsuńWygląda smakowicie! Sto lat nie jadłam ciasta marmurkowego:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj ten przepis przypadnie ci do gustu :).
Usuń