Bagietki z nadzieniem czosnkowym

Owa bagietka ma wielu miłośników i ja również do nich należę. Uwielbiam kupować ją u nas w piekarni, zwłaszcza rano gdy jest jeszcze gorąca. Jednak możecie sami ją upiec w domu, nic bardziej łatwego. Ciasto jest dość zwarte i bardzo dobrze się formuje, więc nie powinniście mieć problemu z formowaniem bagietki. Może nie wyglądają jak te sklepowe, ale za to są pyszniejsze i zdrowsze. Pamiętajcie, że domowe wypieki nie muszą wyglądać jak te z piekarni - w  końcu są domowe.






Składniki:

Ciasto



  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 - 700
  • 1 szklanka mleka
  • około 100 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 opakowanie 7g suszonych drożdży

Masło czosnkowe

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • sól do smaku
  •  2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 

 Opis wykonania:


Mleko podgrzewamy by było letnie, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, następnie wlewamy mleko, wyrabiamy dokładnie ciasto, dodajemy stopniowo wodę i w zależności ile mąka zabierze u mnie około 100 ml.
Ciasto powinno być gładkie i elastyczne oraz nie powinno kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
W miedzy czasie przygotowujemy masło, czosnek przepuszczamy przez praskę, mieszamy z miękkim masłem, doprawimy solą, dodajemy natkę. Całą masę przekładamy na folię spożywczą, formujemy na kształt wałka i wkładamy do zamrażalki.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy podłużną bagietkę - nie wyjdą duże, ale później gdy dodacie masło się wydłużą, a w piekarniku jeszcze sporo wyrosną. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub specjalną formę do wypiekania bagietek. Przykrywamy i odstawimy ponownie na 30 minut.
Następnie dzielimy masło na cienkie plasterki, nacinamy bagietki do samego dołu, w nacięcia wkładamy masło.
Pieczemy w 180 C około 15 - 18 minut, aż nabiorą złotego koloru, a skórka będzie chrupiąca.
Upieczone możemy podawać od razu.




Komentarze

  1. Zrobię na pewno:)Właśnie zapisałam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do zamrażarki to niby jak wyrośnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
  3. Do zamrażarki wkładamy masło ziolowo-czosnkowe aby stężało

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)