Pieczona makrela z ryżowym farszem
Pyszny pomysł na bardzo smaczny obiad, pieczona makrela z farszem ryżowym. Wyszło pysznie i syto. Rybę należy zamarynować min. 30 minut przed włożeniem do piekarnika.
Składniki: dla 4 osób
Ryba i marynata
- 4 świeże i wypatroszone makrele
- 100 ml oliwy z oliwek
- 75 ml soku z cytryny
- 3 łyżki słodkiej mielonej papryki
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne*(jeżeli nie lubicie pikantnych potraw zastąpcie zwykłym pieprzem )
- 4 ząbki czosnku przepuszczony przez praskę
- 1 łyżka soli morskiej
Nadzienie
- 50 g ryżu w torebce
- pól strąka papryki czerwonej
- pół strąka papryki żółtej
- pół szklanki mrożonego groszku
- pęczek pietruszki
- sól
Opis wykonania:
Rybę płuczemy i dokładnie osuszamy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, rybę wkładamy do naczynia i zalewamy zalewą, nacieramy dokładnie, przykrywamy folią i odstawiamy na min. 30 minut - max 2 godziny.
W międzyczasie gotujemy ryż krócej o 3- 4 minuty, niż podane jest na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Pietruszkę siekamy, paprykę kroimy w kostkę, wystudzony ryż łączymy z papryką, groszkiem i pietruszką. Doprawiamy delikatnie solą.
Rybę nadziewamy farszem, dość ściśle i układamy w brytfannie, kładziemy pomiędzy pokrojona w plastry cytrynę. Przykrywamy folią aluminiową.
Wkładamy do nagrzanego do 200 C piekarnika na 20 minut, po tym czasie ściągamy folię i polewając powstałym sosem dalej pieczemy około 10- 15 minut.
Podjemy po upieczeniu.
dlaczego rybę uważa Pani za danie wegetariańskie. Tyle się mówi o tym, że wegetarianie ryb nie jedzą, że naprawdę można nie popełniać takiego błędu. Ryba to ZWIERZĘ i nie jest wegetariańska
OdpowiedzUsuńPanie/ pani gościu jakbyś mógł zauważyć tylko jedno danie i to to znalazło się tam przez pomyłkę przez otagowanie, no ale cóż najlepiej jest założyć konto na google na szybko i pod osłoną kogoś krytykować. Pozdrawiam i życzę odwagi by nie spamować jako gość.
Usuń