Chałka cynamonowa z bakaliami
Przepis na pyszną, słodką chałkę z dodatkiem mojego ulubionego cynamonu oraz z bakaliami. Ja użyłam mieszanki keksowej. Chałka jest pyszna i puszysta, w sam raz na śniadanie.
Składniki:
- 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 1/2 szklanki bakalii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
Opis wykonania:
W ciepłym mleku roztapiamy masło.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, cukier, cynamon, sól oraz jajka. Mieszając, wlewamy mleko i wyrabiamy dokładnie ciasto. W razie potrzeby możemy podsypać dodatkowo mąką. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki, wkładamy je do natłuszczonej delikatnie olejem miski, przykrywamy i odstawiamy na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto na stolnicy. Dzielimy na 3 lub 4 kawałki, rolujemy wałki ciasta i zaplatamy chałkę.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy ponownie na 30 minut.
Po tym czasie smarujemy żółtkiem, zmieszanym z 2. łyżkami wody. Pieczemy w 180 C około 50 - 60 minut, aż patyczek będzie suchy.
Apetyczna ;)
OdpowiedzUsuńJednym słowem... chałka na bogato. Pysznie :)
OdpowiedzUsuń