Pierogi ruskie
Uwielbiam pierogi ruskie, jednak nie robię ich zbyt często. Idealne na dzisiejszy obiad, z podanego przepisu wyszło mi 40 mocno nafaszerowanych pierogów. Ser i ziemniaki można rozdrobnić na kilka sposobów ; melakserem, praską do ziemniaków, maszynką do mielenia mięsa lub widelcem.
Składniki:
Ciasto
- 2 szklanki mąki pszennej przesianej
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 ml gorącej wody
Farsz:
- 1 cebula
- 200 g białego sera
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Ciasto
Z mąki formujemy kopczyk, robimy wgłębienie do którego wlewamy olej, żółtko,wsypujemy sól. Chwilkę wyrabiamy następnie powoli wlewamy wodę i zarabiamy ciasto nożem. Na końcu dokładnie wyrabiamy ciasto rękami, im dłużej tym ciasto będzie bardziej miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy na chwilkę by odpoczęło. Rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy, wykrawamy kółka na pierogi, przykrywamy ściereczką by chronić ciasto przed nadmiernym wysuszeniem.
Farsz
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzany olej i szklimy, aż będzie miękka.
Ser i ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną cebulkę, doprawimy do smaku.
Kładziemy po łyżeczce farszu na ciasto, zalepiamy.
Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie około 3-5 minut na mniejszym gazie. Odcedzamy i podajemy okraszane masłem lub usmażoną cebulką.
Kocham pierogi! A ruskie w szczególności.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/