Pączki błyskawiczne
Przepis na szybkie pączki bez dodatku drożdży za to z białym serem i nadziane marmoladą, małe na jeden kęs. Bardzo fajny pomysł dla tych, którzy mają dość tradycyjnych drożdżowych pączków. Przepis stary i sprawdzony lepszy niż te z serków homogenizowanych.
Niektórzy mogą marudzić, że ciasto jest klejące pomagajcie sobie mąką, moja 6 latka sobie z nim poradziła, więc i wy nie powinniście mieć problemu. :)
Składniki na 45 szt:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 50 dag białego sera
- 4 jajka
- 2/5 szklanki cukru
- 4 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki olejku arakowego lub rumowego
- marmolada
Opis wykonania:
Ser mielimy lub miksujemy ostrzem w melakserze, ucieramy żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser i olejek oraz śmietanę, miksujemy. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, mieszamy na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Ciasto będzie nieco klejące, ale nie dodajemy więcej mąki. Formujemy małe porcje ciasta łyżką moczoną w wodzie, porcje ciasta rozpłaszczamy na mocno posypanej mąką desce, na środku kładziemy 1/2 łyżeczki marmolady, brzegi zlepiamy w jednym punkcie, rolujemy nadając ładny okrągły kształt. Smażymy w gorącym oleju na złoty kolor - uwaga pączusie szybko się rumienią, najlepiej mocno rozgrzać olej i zmniejszyć gaz do minimum.
Niektórzy mogą marudzić, że ciasto jest klejące pomagajcie sobie mąką, moja 6 latka sobie z nim poradziła, więc i wy nie powinniście mieć problemu. :)
Takich jeszcze nie robiłam☺
OdpowiedzUsuńFajna modyfikacja tradycyjnych pączków. W taki dzień jak dziś chciałoby się spróbować wszystkich wersji:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te pączusie :-) Pychotka :-)
OdpowiedzUsuń