Tortilla z mąki orkiszowej

Propozycja na zdrowszą wersję tortilli, bo z maki orkiszowej i na oleju kokosowym. bardzo pożywna i sycąca. 






Składniki: na 9 szt. 22 cm


  • 300 g mąki orkiszowej
  • 150 ml wody
  • 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego- zimny
  • szczypta soli

Opis wykonania:


Ciasto wyrabiamy w robocie lub ręcznie do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstawiamy na około 5 minut by ciasto wypoczęło. Dzielimy na 8 części i bardzo cienko wałkujemy - najlepiej na papierze do pieczenia- wówczas się nie przylepia. Na rozwałkowane ciasto nakładamy spód od tortownicy - o ile chcemy mieć ładne okrągłe, jeżeli wam nie zależy pomińcie ta czynność  i  obkrawamy  dookoła.
Smażymy na rozgrzanej suchej patelni po około 1 minucie z każdej strony. Usmażone nakrywamy ściereczką by nie wyschły.

Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)