Ziemniaki Hasselback
Pyszne i bardzo efektowne, chociaż pracowite ziemniaki Hasselback. Przepis podpatrzyłam na allrecipes. Rodzince bardzo smakowały, więc zachęcam was do ich przyrządzenia. Idealne do obiadu czy jako dodatek na grilla.
Składniki:
- młode ziemniaki * ilość składników na 1 kg
- 2- 3 łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz
- 2-3 łyżki drobno startego sera Parmigiano
- 1-2 łyżki drobnej bułki tartej
Opis wykonania:
Młode ziemniaki myjemy, jeżeli chcecie możecie obrać - ja tego nie robiłam. Ziemniaka kładziemy na dużej drewnianej lub metalowej łyżce. Kroimy ostrym nożem w poprzek do krawędzi łyżki, tak by nie przeciąć ziemniaka do końca na plasterki o szerokości od 3-5 mm. Pokrojone ziemniaki umieszczamy w naczyniu do zapiekania, smarujemy każdy połową masła oraz dobrze oprószamy solą i pieprzem.
Pieczemy około 40 minut w 200 C , następnie wyciągamy z piekarnika smarujemy pozostałym masłem, posypujemy bułką tartą wymieszaną z serem. Pieczemy do zrumienienia około 15- 20 minut.
Bardzo lubię ☺
OdpowiedzUsuńświetny przepis, myślę, że smakuje wyśmienicie
OdpowiedzUsuń