Pieczona noga jagnięca
Zrobiłam ją już jakiś czas temu, ale nie miałam czasu jej dodać na bloga. I oto jest pyszna i soczysta oraz bardzo aromatyczna jagnięcina. Wszystkim bardzo smakowała, więc jeżeli będziecie mieć okazje kupić nogę - a niestety nie jest to łatwe by kupić ją w normalnej przyzwoitej cenie, to wykorzystajcie ten przepis.
Składniki:
- 1 duża noga jagnięca około 2-3 kg
- 6 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki świeżego oregano lub tymianku
- sok i skórka cytrynowa z 1 cytryny
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- sól- około 2 łyżki
- 1/4 łyżeczki pieprzu zmielonego
- 2 kg małych ziemniaków do pieczenia
Opis wykonania:
Czosnek, oregano, sok, skórkę, oliwę oraz sol i pieprz rozdrabniamy w blenderze na pastę.
Umyta i osuszoną nogę jagnięca nacieramy mieszanką,( można delikatnie nakłuć mięso) układamy w naczyniu i zawijamy je folia spożywczą. macerujemy mięso min 12-24 h.
Po tym czasie wyciągamy mięso i odstawiamy na 30 minut w pokojowej temperaturze.
Pieczemy w 180 C około 1,5 h, co jakiś czas podlewając mięso powstałym sosem. W połowie pieczenia dodajemy ziemniaczki.
Jeżeli macie termometr wewnętrzna temperatura upieczonego mięsa powinna wynosić 80 C.
Wow wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńhttps://bitasmietanka.blogspot.com