Biszkopt marmurkowy do tortów i ciast
Znudziły mi się zwykłe jasne lub ciemne biszkopty i dlatego pomyślałam, pozmieniałam, pomieszałam i wyszło :). Oczywiście stary przepis, ale sprawdzony :).
1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną ).
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Odlewam niecałe 3/4 ciasta, do reszty dodaje kakao i wodę, mieszam. Dlaczego nie pół na pół, mianowicie z moich obserwacji i doświadczenia ;), ciasto ciemne jest rozrzedzone wodą przez co jest rzadsze i bardziej wydajne niż jasne.
5. Ciasto wykładamy łyżką na zmianę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Składniki :
- 6 jaj
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- 1-2 łyżki wody
Opis wykonania :
1. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
2. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną ).
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
4. Odlewam niecałe 3/4 ciasta, do reszty dodaje kakao i wodę, mieszam. Dlaczego nie pół na pół, mianowicie z moich obserwacji i doświadczenia ;), ciasto ciemne jest rozrzedzone wodą przez co jest rzadsze i bardziej wydajne niż jasne.
5. Ciasto wykładamy łyżką na zmianę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy, nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
5. Pieczemy ok. 30 - 40 minut do tzw. suchego patyczka w 170 C.
6. Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
świetny pomysł, wygląda bardzo fajnie:D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł !
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńO! Kapitalny pomysł. Kiedyś wypróbuję. Będzie tak kolorowo w torcie :)
OdpowiedzUsuń