Krewetki w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Wspaniały przepis na cudowną kolacje we dwoje :) oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi owoce morza. Ja powiem szczerze mogę je jeść bez końca.Bardzo szybko znikły, a szkoda bo były bardzo smaczne, a sos - byłam zachwycona tym daniem :). W oryginale powinno podawać się je z makaronem z ciecierzycy, jednak mi wpadł w sklepie w rączki wspaniały włoski makaron w kształcie serduszek, w sam raz do mojego dania na ten szczególny Dzień Zakochanych, chociaż uważam, że codziennie powinniśmy pokazywać bliskim nam osobą, że nam na nich zależy :) i nie potrzeba do tego żadnego takiego dnia ;).
1. Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i chili, dusimy 5 minut mieszając co chwilkę.
2. Wlewamy bulion i wino, dodajemy pieprz i sól, ciecierzycę i cukier oraz koncentrat. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy krewetki i gotujemy 3 minuty.
3. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
4. Makaron gotujemy wg. opisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z odrobina oliwy, podajemy z sosem krewetkowym.
Składniki :
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- spora szczypta sproszkowanej chili
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 125 ml wytrawnego białego wina ---ważne dobrej jakości
- 50 ml bulionu -u mnie rosół
- 200 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka cukru
- 250 g krewetek tygrysich świeżych lub rozmrożonych oczyszczonych i bez pancerzyków
- 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- makaron tagliatelle - u mnie serduszka
Opis wykonania :
1. Na rozgrzana patelnię wlewamy oliwę, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, podsmażamy. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i chili, dusimy 5 minut mieszając co chwilkę.
2. Wlewamy bulion i wino, dodajemy pieprz i sól, ciecierzycę i cukier oraz koncentrat. Gotujemy wszystko na małym ogniu około 10 minut, aż sos zredukuje się o połowę. Dodajemy krewetki i gotujemy 3 minuty.
3. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
4. Makaron gotujemy wg. opisu na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z odrobina oliwy, podajemy z sosem krewetkowym.
pyszności...uwielbiam krewetki ;)
OdpowiedzUsuńSwietne danie! Za krewetkami co prawda nie przepadam, ale juz ciecierzyce i makaron kocham! :) A ten serduszkowy naprawde efektowny!
OdpowiedzUsuńBardzo mi milo, ze bierzesz udzial w akcji!
Kasia lejdi-of-the-house.bloog.pl