Ciasto Prince Polo
Przepis już dawno zalegał mi na biurku, jednak jakoś nie miałam okazji go zrobić i tak się naczekał i doczekał wykonania :). Pyszna kawowa masa z dodatkiem batonika Prince Polo mmm pycha :). Przepis dostałam od Pani Ali - dziękuje :).
Biszkopt jasny przepis- pieczemy, studzimy i przekrawamy na pół.( mi urósł, aż nadto ;) i jakoś tak nie wiem jak, ale nierówno przecięłam :D.
1. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier ubijamy, aż piana będzie lśniąca, dodajemy orzechy mieszamy, następnie pokrojone drobno ciastka delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 39X25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w 180 C około 25 minut. Studzimy.
2. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy żółtko i mąkę, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń, studzimy.
3. Masło ucieramy z żółtkiem na puszystą masę( jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem), dodajemy stopniowo wystudzony budyń, wlewamy powoli kawę, wszystko dokładnie miksujemy. Ciastka drobno kroimy i wsypujemy do masy mieszamy łyżką.
4. Pierwszy blat jasnego biszkoptu układamy w blaszce wykładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, reszta masy i drugi blat biszkoptu. Polewamy polewą i dekorujemy pokrojonym ciastkiem. Chłodzimy około 2-3 godziny.
Składniki :
Biszkopt jasny przepis- pieczemy, studzimy i przekrawamy na pół.( mi urósł, aż nadto ;) i jakoś tak nie wiem jak, ale nierówno przecięłam :D.
Ciasto orzechowe :
- 20 dag zmielonych orzechów
- 4 prince polo po 36 g
- 30 dag cukru kryształu
- 6 białek
Budyń :
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
Dodatkowo :
- 1 i 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
- 2 prince polo po 36 g
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy z 2 łyżeczek - wystudzona
Opis wykonania :
Ciasto orzechowe
1. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier ubijamy, aż piana będzie lśniąca, dodajemy orzechy mieszamy, następnie pokrojone drobno ciastka delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 39X25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w 180 C około 25 minut. Studzimy.
Budyń
2. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy żółtko i mąkę, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń, studzimy.
Masa
3. Masło ucieramy z żółtkiem na puszystą masę( jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem), dodajemy stopniowo wystudzony budyń, wlewamy powoli kawę, wszystko dokładnie miksujemy. Ciastka drobno kroimy i wsypujemy do masy mieszamy łyżką.
Składanie
4. Pierwszy blat jasnego biszkoptu układamy w blaszce wykładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, reszta masy i drugi blat biszkoptu. Polewamy polewą i dekorujemy pokrojonym ciastkiem. Chłodzimy około 2-3 godziny.
Ciasto okazałe. Wygląda kusząco :) Nie trzeba nikogo zapraszać :)
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem. Ja ostatnio robiłam murzynka z prince polo. Rezultat można zobaczyć u mnie na chilicake.blogspot.com
OdpowiedzUsuń