Pączki z nadzieniem orzechowym

A oto kolejna moja propozycja na paczki mniej tradycyjne, z pysznym budyniowo -orzechowym nadzieniem. To coś dla smakoszy uwielbiających orzechy i nie tylko.
Ciasto jest bardzo mięciutkie i delikatne polecam :).








Składniki  na 20 pączków :



Ciasto :

  • 60 dag mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 5 dag drożdży
  •  5 żółtek i 1 białko
  • 8 dag masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Nadzienie :


  • połowa opakowania budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  •  7 dag  mielonych orzechów włoskich lub laskowych

Opis wykonania :


1. Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże 2 łyżki mąki i cukru pudru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięci.

2. Żółtka i białko ucieramy z cukrem pudrem, solą i masłem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy na stolnice robimy dołek i wlewamy zaczyn, masę jajeczną i lekko podgrzaną śmietankę. Całość zagniatamy do momentu odchodzenia ciasta od ręki. Ciasto przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy wilgotną ścierką  i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. W połowie mleka rozrabiamy budyń z cukrem, pozostałe gotujemy razem z masłem i wlewamy budyń, gotujemy do zgęstnienia. Następnie wsypujemy mielone orzechy dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 


4. Wyrośnięte  ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 2 cm  i wykrawamy szklanką kółka  i teraz są dwa sposoby albo układamy nadzienie na płat ciasta, zalepiamy brzegi i formujemy kulki lub nadziewamy dopiero po usmażeniu pączków. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką, nadziane kładziemy  zlepieniem do stolnicy.

5. Smażymy na rozgrzanym smalcu, sprawdzając za pomocą małego kawałka ciasta czy tłuszcz jest dostatecznie rozgrzany- powinien szybko wypłynąć na powierzchnie i ładnie się rumienić.

6. Pączki smażymy z każdej strony- nadziane kładziemy zlepieniem do góry, osączamy na papierowych ręcznikach. Zimne posypujemy cukrem pudrem.








źródło : Halina Jachowska- paczki, faworki i racuchy . Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

Komentarze

  1. Z orzeszkami na pewno smakuje wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takich jeszcze nie jadłam! Porywam jednego na spróbowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam taka ochotę na pączka,zjadłabym sporo!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na nadzienie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jestem smakoszem orzechów, więc te pączusie są akurat dla mnie :) Wyglądają tak pysznie... że aż slinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie słyszałam o takim połączeniu! Może skuszę się w tym roku? :) Ulalal.. podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się to nadzienie, takie inne... Będę musiała spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)