Jabłkowo-orzechowy przekładaniec
Po dłuższej nieobecności powracam z nowym przepisem :). Urlop udany więc jestem wypoczęta i w głowie tysiące nowych pomysłów :D. Oto kolejny przekładaniec z książki Siostry Anastazji, delikatny i mało słodki takie ciasta lubię.
Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.
Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.
Składniki :
Blaszka 24x39 cmBiszkopt orzechowy
- 6 jaj
- 20 dag mielonych orzechów
- 6 łyżek cukru kryształu
- 6 łyżek mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto jabłkowe
- 1 kg jabłek
- 4 żółtka
- 15 dag margaryny
- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 4 dag drożdży
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli
Masa
- 3/4 L mleka
- 2 budynie waniliowe
- 25 dag masła
- cukier puder wg. uznania
Polewa
- 1/2 kostki margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka żelatyny
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
Opis wykonania:
Biszkopt orzechowy
Z podanych składników pieczemy 2 cienkie biszkopty.Białka ubijamy, dodając stopniowo cukier, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180 C około 15 minut.
Ciasto jabłkowe
Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem. Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i rozrzedzone drożdże. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę ciasta wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą, następnie wykładamy starte jabłka posypujemy cynamonem i ponownie bułką. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 C około 30 minut.
Ciekawe :) A zwłascza te ciasto jabłkowe :)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDostojny i elegancki :)
OdpowiedzUsuń