Lekki krem truskawkowy i śmietankowy
A oto przedstawiam pyszny i delikatny krem truskawkowy do ciast :) oraz tradycyjny śmietankowy. Oba kremy wspaniale się uzupełniają, a ciasto jest delikatne i lekkie :).
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody by napęczniała, połowę zmiksowanych truskawek podgrzewamy i dodajemy do nich namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, łączymy z pozostałym musem truskawkowym i studzimy.
Śmietanę ubijamy na lekko sztywną z cukrem, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do wystudzonego musu z żelatyną i mieszamy. Mieszamy z pozostałą śmietaną, mascarpone rozrabiamy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Masę wykładamy na nasączony biszkopt.
Ilość truskawek zależy od tego jak bardzo chcecie by masa była truskawkowa, można użyć mrożonych, wówczas rozmroźcie je dzień wcześniej i odlejcie nadmiar soku. By przełożyć kremem cały tort - chyba że chcecie mieć cienką warstwę kremu radzę zrobić z podwójnej ilości :)
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i rozpuszczona we wrzątku i wystudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto.
Obiema masami przełożyłam ten tort, wszyscy byli zachwyceni :). Do przełożenia użyła potrojonej ilości kremów :).
Składniki :
Krem truskawkowy:
- 250 g śmietany 36 %
- 60 g cukru pudru
- 60 g serka mascarpone
- 125-200 g zmiksowanych truskawek
- 7-12 g żelatyny
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki żelatyny
- 1/3 szklanki wrzątku
Opis wykonania:
Krem truskawkowy:
Żelatynę zalewamy 50 ml zimnej wody by napęczniała, połowę zmiksowanych truskawek podgrzewamy i dodajemy do nich namoczoną żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, łączymy z pozostałym musem truskawkowym i studzimy.
Śmietanę ubijamy na lekko sztywną z cukrem, dodajemy 3 łyżki ubitej śmietany do wystudzonego musu z żelatyną i mieszamy. Mieszamy z pozostałą śmietaną, mascarpone rozrabiamy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy by składniki dobrze się połączyły. Masę wykładamy na nasączony biszkopt.
Ilość truskawek zależy od tego jak bardzo chcecie by masa była truskawkowa, można użyć mrożonych, wówczas rozmroźcie je dzień wcześniej i odlejcie nadmiar soku. By przełożyć kremem cały tort - chyba że chcecie mieć cienką warstwę kremu radzę zrobić z podwójnej ilości :)
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i rozpuszczona we wrzątku i wystudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto.
Obiema masami przełożyłam ten tort, wszyscy byli zachwyceni :). Do przełożenia użyła potrojonej ilości kremów :).
piękny tort:)
OdpowiedzUsuńMasy musiały być pyszne, a tort jest zachwycający :) Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie, proszę napisać jakich rozmiarów formy użyła Pani do upieczenia biszkoptu do tego tortu?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
P.S tort rewelacyjny, noszę się z zamiarem wykonania go wg Pani przepisu
Pani Sabino chodzi o tą książkę? jeżeli tak to mam specjalną formę z wybrzuszeniem oba biszkopty piekłam z 9 jaj. Książkę można upiec w prostokątnej formie na ciasto i potem lekko nadkroić by powstała tzw. fałda. Oba są osobno pokryte masa plastyczną połączone kremem maślanym dodatkowo zamaskowane sznurem z masy. Wymiary mojej blachy to 24 x29 cm.
OdpowiedzUsuń