Sernik owocowy
Pyszne i pracowite ciasto, jednak warte każdego kęsa :D. Uwielbiam takie składańce zwłaszcza z wkładką serową. Zaskoczycie tym ciastem każdego więc polecam ;).
Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3 jajek w przypadku kakaowego zamieniamy łyżkę mąki pszennej na łyżkę kakao. Przepis na biszkopt
Pieczemy według przepisu
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, suchy budyń i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.
źródło: 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
Składniki :
Biszkopty:
Biszkopt jasny i ciemny wykonany z 3 jajek w przypadku kakaowego zamieniamy łyżkę mąki pszennej na łyżkę kakao. Przepis na biszkopt
Wkładka serowa:
- 60 dag zmielonego sera
- 30 dag cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 6 jaj
- 15 dag margaryny
Masa budyniowa:
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru kryształu
- 25 dag masła
Masa owocowa:
- 1 kg truskawek
- 2-3 łyżki cukru kryształu
- 3 galaretki truskawkowe
Opis wykonania:
Biszkopty:
Pieczemy według przepisu
Wkładka serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, ser, suchy budyń i na końcu ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 C około 35 - 40 minut.
Masa budyniowa:
Z mleka, cukru kryształu i waniliowego oraz budyniu gotujemy budyń. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony budyń.Masa owocowa:
Truskawki rozmrażamy , świeże kroimy na cząstki, wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu i wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy suchą galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.Przełożenie:
Biszkopt ciemny - 1/2 masy- wkładka serowa - reszta masy - tężejące truskawki- jasny biszkopt - polewa.źródło: 100 najnowszych ciast Siostry Anastazji
Jakie ładne, równe warstwy. Wygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie dużo prac, ale muszę się pokusić w przyszłości zrobić to ciacho :) Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuń