Tripsono greckie bułeczki z serem feta, oliwkami i świeżym tymiankiem
Wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, bułeczki pyszne zwłaszcza ten cudowny smak i aromat dodanego tymianku i czarnuszki zamiast sezamu. Dla mnie idealne połączenie, mąkę zastąpiłam orkiszową, ale możecie użyć zwykłej. Przepis pochodzi z bloga Pracownia wypieków.
4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta
Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Kinga z bloga Małe kulinaria
Bożena z blogaMoje domowe kucharzenie
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Marta z bloga Blue Hipopotam
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Moja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja...
Monika z bloga Matka wariatka
Magda z bloga Zielenina
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Magda z bloga Czary gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Monika z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
Składniki cytuje:
Tiropsomo4 sztuki- ja zrobiłam 5 wychodzi 520 g ciasta
- 300 g mąki orkiszowej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży instant)
- 5 łyżek ciepłej wody
- 1 łyżka cukru lub miodu
- 4 łyżki oliwy
- 120 ml ciepłego mleka
- topione masło do smarowania bułeczek
- 270 g sera feta, rozgniecionego widelcem
do posmarowania:
- 1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką wody
do posypania:
- 1 łyżka czarnuszki
Mąkę połączyć z solą, dodać suche drożdże (jeśli używamy świeżych, należy wymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko.
Połączyć i zagnieść gładkie ciasto.
Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny.
Ciasto podzielić na 4-5 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi tworząc długi wałek. Wałek zwinąć na kształt ślimaka. Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać czarnuszką i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.
Ostudzić na kuchennej kratce.
Piekli ze mną:
Bożena z blogaMoje domowe kucharzenie
Dorota z bloga Moje małe czarowanie
Marta z bloga Blue Hipopotam
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Alina z bloga Ala piecze
Ewelina z bloga Stylowa kuchnia
Moja kulinarna przygoda Agiatis z bloga Moja...
Monika z bloga Matka wariatka
Magda z bloga Zielenina
Małgosia z bloga Smaki Alzacji
Magda z bloga Czary gary w kuchni
Paulina z bloga Buszująca w kuchni
Monika z bloga Przy kuchennym stole
Agata z bloga Kulinarne przygody Gatity
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, gratuluję tak dobrego prowadzenia. Muszę tutaj jeszcze kiedyś wpaść !
Biorę udział w konkursie i proszę o pomoc, wystarczy skomentować wpis (gdy klikniecie przeniesie was automatycznie:) Mam nadzieję, że pomożesz mi wygrać.
wyglądają smacznie:)
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite bułki. Dzięki za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne wypiekanie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń