Ciasto królewskie
Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki ;), był podany na wielką blachę cukierniczą, trochę się nakminiłam by przerobić go na domową blachę :). Polecam bo ciasto jest pyszne, w sumie podobno jedno z najlepiej sprzedających się w tej cukierni. Zamiast zwykłego miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.
Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki łyżką kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.
Składniki : blacha 24x36 cm
Placek miodowy
- 20 dag cukru
- 20 dag margaryny
- 80 ml sztucznego miodu
- 3 jajka M
- 42 dag mąki pszennej
- 1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)
Blat kakaowy
- upiec z 3 jaj z tego przepisu klik
budyń
- 0,5 L mleka
- 10 dag cukru
- 3,5 dag mąki pszennej
- 3,5 dag mąki ziemniaczanej
- 30 dag masła
Opis wykonania:
Placek miodowy
Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Blat kakaowy
Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki łyżką kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
Budyń
Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.
Jak czasem moja mama mówi "tak ładne, jak kupne !"
OdpowiedzUsuńNa pewno niebawem upiecze ;)
Zapraszam do mnie i pozdrawiam.
Idealny przekrój, wszystko takie równiutkie, piękne ciasto:)
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie wygląda-jak z cukierni:-)
OdpowiedzUsuńWygląda iście królewsko:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :), tak ciasto jest pyszne jak z cukierni dobrej cukierni ;) tyle, że domowej i bez ulepszaczy :D.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńefektowne ciasto, piękne warstwy
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Pyszne ciacho!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?
❤