Ciasto królewskie

Przepis dostałam od zaprzyjaźnionej cukierniczki ;), był podany na wielką blachę cukierniczą, trochę się nakminiłam by przerobić go na domową blachę :). Polecam bo ciasto jest pyszne, w sumie podobno jedno z najlepiej sprzedających się w tej cukierni. Zamiast zwykłego miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.


Składniki : blacha 24x36 cm



Placek miodowy

  • 20 dag cukru
  • 20 dag margaryny
  • 80 ml sztucznego miodu
  • 3 jajka M
  • 42 dag mąki pszennej
  • 1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)

 Blat kakaowy

  • upiec z 3 jaj z tego przepisu klik 

budyń

  • 0,5 L mleka
  • 10 dag cukru
  • 3,5 dag mąki pszennej
  • 3,5 dag mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła

 Opis wykonania:



Placek miodowy 


Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.


Blat kakaowy 


Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki łyżką kakao. Pieczemy około 15 minut w 180 C.


Budyń


Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.




Komentarze

  1. Jak czasem moja mama mówi "tak ładne, jak kupne !"
    Na pewno niebawem upiecze ;)
    Zapraszam do mnie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny przekrój, wszystko takie równiutkie, piękne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektownie wygląda-jak z cukierni:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje bardzo :), tak ciasto jest pyszne jak z cukierni dobrej cukierni ;) tyle, że domowej i bez ulepszaczy :D.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. Pyszne ciacho!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję. Mogę liczyć na to samo?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)