Cukinia z curry i białym pieprzem na zimę

Wspaniały pomysł na wykorzystanie cukinii czy patisonów lub kabaczków. Przepis dostałam od Moniki dziękuje raz jeszcze :).


Składniki :

  • 3kg cukinii
  • 5 cebul
  • 3 łyżki soli

Zalewa

  • 3 szkl. wody
  • 2 szkl. cukru
  • 1 szkl. octu 10 %
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki białego pieprzu

Opis wykonania:


Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą i mieszamy, odstawiamy na 30 minut.
Gotujemy zalewę.
Cukinię układamy ciasno w słoikach, zalewamy gorącą zalewą i pasteryzujemy w gorącej wodzie 15 minut.





Komentarze

  1. Smakowita propozycja na zamkniecie lata w słoiczki. Cukini jeszcze nie pakowałam w słoiki :-) ale prezentuje się pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne kolejne słoiczki z pysznościami do spiżarni. A w zimie, jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)