Rajski orzechowiec z roladą jabłkową

Wspaniałe i smaczne ciasto jabłkowo orzechowe moje ulubione połączenie. Ciasto upiekłam w związku z akcją " Wspomóż polskich sadowników " :). Kochani do dzieła jemy jabłka :D.






Składniki :



Orzechowy biszkopt x 2



  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Rolada z jabłkami

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 średnich jabłek

 Masa

  • 1/2 L mleka
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 kostki masła

 Polewa

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1,5 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao

Opis wykonania:


Biszkopt orzechowy


Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną  z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.


Rolada jabłkowa


Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.


Masa


3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.


Polewa


Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.


Złożenie


Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.

źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji








Jedz polskie jabłka Jabłka wolności

Komentarze

  1. Orzechy, jabłka... Musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę pracy przy nim jest. Ale jaki raj dla podniebienia i uczta dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie i na pewno tak tez smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta uwielbiam

    Dziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)