Rajski orzechowiec z roladą jabłkową
Wspaniałe i smaczne ciasto jabłkowo orzechowe moje ulubione połączenie. Ciasto upiekłam w związku z akcją " Wspomóż polskich sadowników " :). Kochani do dzieła jemy jabłka :D.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji
Składniki :
Orzechowy biszkopt x 2
- 4 jajka
- 4 łyżki zmielonych orzechów
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Rolada z jabłkami
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- 5 średnich jabłek
Masa
- 1/2 L mleka
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 kostki masła
Polewa
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1,5 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
Opis wykonania:
Biszkopt orzechowy
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka ucieramy, Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i orzechami, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tylko na dnie formy. Pieczemy 15 minut w 180 C. Obydwa placki pieczemy osobno każdy z 4 jajek.
Rolada jabłkowa
Jabłka obieramy i trzemy na grubych oczkach tarki. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia smarujemy cienką warstwą masła, na masło wykładamy równomiernie starte jabłka i zalewamy ciastem. Pieczemy około 10 - 15 minut w 180 C, aż ciasto z wierzchu będzie miało złoty kolor. Ciasto wykładamy na ściereczkę, zdejmujemy papier i delikatnie ale ściśle zwijamy wzdłuż dłuższego boku ciasta, odstawiamy do wystygnięcia.
Masa
3/4 mleka wlewamy do garnka dodajemy oba rodzaje cukru i gotujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy żółtka i obie mąki. Wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy gęsty budyń. studzimy i ucieramy z masłem puszysta masę.
Polewa
Wszystkie składniki wkładamy do garnka, cały czas mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników.
Złożenie
Na pierwszy biszkopt wykładamy połowę masy, roladę kroimy na 1 cm grubości kawałki układamy na masie, wykładamy pozostała masę i przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą.
źródło: 100 najlepszych ciast siostry Anastazji
Orzechy, jabłka... Musiało smakować wybornie :)
OdpowiedzUsuńTrochę pracy przy nim jest. Ale jaki raj dla podniebienia i uczta dla oczu :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i na pewno tak tez smakuje:)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji i zachęcam do tworzenia kolejnych przepisów z jabłkami w roli głównej.
Pozdrawiam.