Leczo wegetariańskie
Pyszne wegetariańskie leczo, przepis zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, troszkę zmodyfikowałam pod to co było dostępne w domu, bo za bardzo nie chciało mi się ruszyć do sklepu ;).
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku,wrzucamy czosnek i chwilkę podsmażamy, dodajemy cebulę . Smażymy co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Kukurydze oczyszczamy i skrajamy nożem, dodajemy do garnka. Zwiększamy ogień , dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 2 - 3 minuty.
Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki . Smażymy przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawiamy cukrem i gotujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/3 papryczki chili
- 2 łyżki oliwy
- 2 papryki
- 2 kolby kukurydzy
- 1 średnia cukinia
- 250 g pieczarek
- 3 pomidory
- 250 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli morskiej
- pieprz mielony
Opis wykonania:
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę w garnku,wrzucamy czosnek i chwilkę podsmażamy, dodajemy cebulę . Smażymy co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dodajemy oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę paprykę. Kukurydze oczyszczamy i skrajamy nożem, dodajemy do garnka. Zwiększamy ogień , dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 2 - 3 minuty.
Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki . Smażymy przez około 10 - 12 minut, od czasu do czasu mieszając warzywa, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Cukinię kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawiamy cukrem i gotujemy przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Świetnie wygląda i przyznam, że skusiłabym się na nie bez chwili zawahania mimo że uwielbiam wszelakie mięsa ... :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :)
Mniam, pyszne danie. U mnie w domu wszyscy bardzo lubią leczo i często je robię, trzeba korzystać póki są pyszne warzywa :-)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na dodanie pieczarek. Całość prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuń