Faszerowana papryka z kaszą gryczaną
Wspaniały pomysł na obiad, przepis pochodzi z wrześniowego wydania Moje Gotowanie. Trochę go zmodyfikowałam na własny użytek :). Wyszły pyszne, a że zrobiłam podwójna porcje mam na dzisiejszy obiadek również ;).
Kasze gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
Przygotowujemy sos, rozgrzewamy oliwę na głębszej patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i cukinię, listek laurowy oraz chili. Dusimy około 3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy, doprawiamy. Gotujemy 5 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą, doprawiamy do smaku. Papryki przecinamy wzdłuż na połówki, delikatnie wycinamy tylko wewnętrzną część nasion, papryki nadziewamy mięsem, układamy na sosie. Pieczemy 45 minut, pod koniec posypujemy kruszonym serem feta, po upieczeniu obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Składniki :
Farsz
- 4 papryki
- 50 dag mięsa wieprzowego
- połowa woreczka kaszy gryczanej
- jajko
- mała cebula
- pieprz
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej
Sos do duszenia:
- 3 łyżki oliwy
- posiekana w drobną kostkę mała cebula
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 2 starte średnie marchewki
- 1 szklanka startej cukinii lub kabaczka
- listek laurowy
- 6 dojrzałych pomidorów obranych i pozbawionych pestek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej chili
- cukier
Wierzch:
- feta pokruszona lub ulubiony ser
Opis wykonania:
Kasze gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
Przygotowujemy sos, rozgrzewamy oliwę na głębszej patelni, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilkę. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i cukinię, listek laurowy oraz chili. Dusimy około 3 minuty, dodajemy pokrojone pomidory, bulion i koncentrat pomidorowy, doprawiamy. Gotujemy 5 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 C.
Sos wlewamy do naczynia żaroodpornego.
Mięso mieszamy z cebulą, jajkiem, kaszą, doprawiamy do smaku. Papryki przecinamy wzdłuż na połówki, delikatnie wycinamy tylko wewnętrzną część nasion, papryki nadziewamy mięsem, układamy na sosie. Pieczemy 45 minut, pod koniec posypujemy kruszonym serem feta, po upieczeniu obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Bardzo lubię paprykę faszerowaną. Bardzo smakowicie wygląda Twoje danie. Takie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Bardzo lubię nadziewane warzywa :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/