Lemon curd
Uwielbiam mocno cytrynowe kremy i taki jest lemon curd, zrobiłam go już dosyć dawno temu, ale dopiero teraz odgrzebałam zdjęcia i mimo iż przepisów na jego wykonanie jest setki to postanowiłam go dodać na bloga :). Wykorzystałam go do mocno cytrynowego tortu, który był obłędny w smaku :).
Jajka wbijamy do miski i rozmącamy widelcem.
Cukier, sok z cytryny, masło i skórkę umieszczamy w szklanej lub metalowej misie, stawiamy na garnku z gorącą wodą tak, by misa nie stykała się z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy, aż masło i cukier się rozpuści.
Jajka przecedzamy przez gęste sito, stopniowo wlewamy je do gotowanej masy, cały czas mieszając masę trzepaczką. Masę gotujemy mieszając około 15 minut, aż zgęstnieje. Masa jest gotowa, kiedy nie zlewa się po przeciągnięciu palcem po zewnętrznej stronie łyżki.
Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski,* przykrywamy folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio powierzchni kremu. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu, zamrożony do miesiąca.
Z przepisu wychodzą dwie szklanki kremu.
*Jako prezent !
Masa cytrynowa to doskonały pomysł na prezent, do czystych słoików na czas przygotowania masy wlewamy gorąca wodę, następnie wylewamy wodę i wlewamy gorącą masę do gorących słoików.
Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Składniki:
- 3 jajka
- szklanka cukru
- sok z trzech cytryn
- 100 g masła
- skórka otarta z 3 cytryn
Opis wykonania:
Jajka wbijamy do miski i rozmącamy widelcem.
Cukier, sok z cytryny, masło i skórkę umieszczamy w szklanej lub metalowej misie, stawiamy na garnku z gorącą wodą tak, by misa nie stykała się z wodą. Gotujemy na wolnym ogniu i mieszamy, aż masło i cukier się rozpuści.
Jajka przecedzamy przez gęste sito, stopniowo wlewamy je do gotowanej masy, cały czas mieszając masę trzepaczką. Masę gotujemy mieszając około 15 minut, aż zgęstnieje. Masa jest gotowa, kiedy nie zlewa się po przeciągnięciu palcem po zewnętrznej stronie łyżki.
Zdejmujemy z ognia i przelewamy do miski,* przykrywamy folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio powierzchni kremu. Przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu, zamrożony do miesiąca.
Z przepisu wychodzą dwie szklanki kremu.
*Jako prezent !
Masa cytrynowa to doskonały pomysł na prezent, do czystych słoików na czas przygotowania masy wlewamy gorąca wodę, następnie wylewamy wodę i wlewamy gorącą masę do gorących słoików.
Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
Po prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis... chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
mój ulubiony, uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuń