Sernik na cieście drożdżowym z jabłkami

Przepis wart wypróbowania, bardzo delikatne ciasto drożdżowe z serem i jabłkami na wierzchu - pyszności. Oczywiście poszłam do pracy i prawie nic z niego nie zostało więc i do zdjęć pozostało mi kilka kawałków :D. 



Składniki :


Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 42 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  •  250 ml mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 łyzki masła
  • 1 jajko

Na wierzch:

  • 100 g masła 
  • 100 g cukru 
  • 1 op. cukru waniliowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 2 jajka
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  4 łyżki mleka
  • 1,5 kg jabłek

Dodatkowo:

  • 5 łyżek konfitury morelowej
  • 150 g rodzynek - u mnie żurawina

Opis wykonania:

Ciasto:

Przesiewamy mąkę do miski, drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki  ciepłego mleka z łyżeczką cukru i mąki. Wlewamy do mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Następnie dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym mleku, wlewamy do miski i dodajemy jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. 

Masa serowa:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę z cytryny, jajka, twaróg, mąkę ziemniaczaną i mleko i dokładnie wszystko połaczyć. 
Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.
Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy ser i na wierzch układamy jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło. 
Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.
Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko konfiturą. Posypujemy wierzch rodzynkami.




źródło : Ciasta z jabłkami nr. 4/ 2015

Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)