Kolorowa babka
Uwielbiam tę babkę. Zawsze piekę ją na Święta Wielkanocne, zazwyczaj w wersji mini do koszyczków. Jest bardzo smaczna i efektownie wygląda :).
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki maku
- 250 g masła
- 5 jajek
- 8 łyżek oleju
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- olejek waniliowy lub inny ulubiony
Opis wykonania:
Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puszysta masę. Dodajemy proszek do pieczenia, ocet, olej i olejek, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Odkładamy 1 łyżkę mąki, a resztę wsypujemy ciasta. Mieszamy, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej pozostawioną łyżkę mąki. Delikatnie mieszamy.
Do wysmarowanej i oprószonej mąką blaszki wlewamy kolejno ciasto z makiem, ciemne i białe. Pieczemy około 60 minut w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html