Pikantny sos BBQ domowy

Uwielbiam sos BBQ jego wykonanie nie jest trudne, ale wymaga użycia sosu Worcestershire, który zawsze mam w szafce.  Robię tylko doowy, bo nie ma w nim tylu ulepszaczy niż w tych kupnych i bardziej mi smakuje :).





Składniki:


  • 1 łyżka oliwy
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 250 ml puree  z pomidorów
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
  • 1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu tabasco- można pominąć 
  • 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania:


Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.
Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).
Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Odmianą jest też czasem, dodanie utartej w moździerzu połowy łyżeczki gorczycy :)


Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)