Pikantny sos BBQ domowy
Uwielbiam sos BBQ jego wykonanie nie jest trudne, ale wymaga użycia sosu Worcestershire, który zawsze mam w szafce. Robię tylko doowy, bo nie ma w nim tylu ulepszaczy niż w tych kupnych i bardziej mi smakuje :).
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 250 ml puree z pomidorów
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryn
- 1/4 szklanki mocno zbitego cukru jasnobrązowego ja używam muscavado nadaje bardziej specyficzny posmak
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki sosu tabasco- można pominąć
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Opis wykonania:
Rozgrzewamy w rondlu oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy na złoty kolor.
Dodajemy puree z pomidorów, musztardę, sok z cytryny, cukier trzcinowy, sos Worcestershire i tabasco, ziele angielskie, imbir oraz 1/4 szklanki wody, doprawiamy solą i pieprzem.
Doprowadzamy sos do wrzenia, zmniejszamy ogień na mniejszy i wolno gotujemy bez przykrycia przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Sos można wykorzystać od razu lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Ale raczej na to bym nie liczyła ;).
Często też dodaje do niego ciemnej melasy z buraków, wówczas zmniejszam ilość cukru. Tym samym wzmacniam bardziej karmelowy posmak.
Odmianą jest też czasem, dodanie utartej w moździerzu połowy łyżeczki gorczycy :)
Odmianą jest też czasem, dodanie utartej w moździerzu połowy łyżeczki gorczycy :)
Komentarze
Prześlij komentarz
W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html