Pulled pork - szarpana wieprzowina

Do jej zrobienia zainspirowała mnie w pracy znajoma, wiec przy ostatnim dłuższym czasie wolnym od pracy postanowiłam ją zrobić. Kupiłam ładny kawałek łopatki i zaczęłam grzebać w internecie w poszukiwaniu przepisu. Wiadomo ekspertami od pulled pork są Amerykanie. Tak więc po dłuższym czasie mój wybór padł na owy przepis Oklahoma Joe's pulled pork. Do jej wykonania wystarczy cierpliwość i mąż który nie zapomni wyłączyć piekarnika kiedy padnięte idziecie spać :D. Tak  no cóż mój mąż miał za zadanie wyłączyć piekarnik gdy włączy się alarm, hmm... wyłączył, ale tylko alarm... i z dwu godzinnym opóźnieniem wyłączył piekarnik. Tak więc mój sos z mięsa się skarmelizował na kamień, a mięsko było zbytnio wysuszone. Jednak i tak bardzo nam smakowało. 
Zdjęcia już nie najlepszej jakości niestety bo mój aparat nie chciał już współpracować z moimi obiektywami :( szkoda miałam do niego sentyment i traktowałam jak członka rodziny ;).


Składniki:


  • 1/4 szklanki soli 
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki granulowanego czosnku - użyłam dwóch ząbków świeżego
  • 2 łyżki suszonej cebuli sproszkowanej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki chili
  • 1 łyżka selerowej soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 2,5 kg łopatki - lepiej by był troszkę obrośnięty tłuszczykiem
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • dobry sos BBQ

Opis wykonania:


Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, wszystkie przyprawy składniki prócz soku i BBQ mieszamy w misce. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na około 60 minut w pokojowej temperaturze. 
Piekarnik nagrzewamy do 120 C, umieszczamy mięso w brytfance i nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy mięso do piekarnika na mniej więcej 7-8 godzin co godzinę spryskujemy mięso sokiem jabłkowym. Godzinę przed możemy usunąć folię by mięso bardziej się zrumieniło.
Po upieczeniu wyciągamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch widelców szarpiemy mięso na kawałki. Podajemy w ulubiony sposób u mnie w domowych bułkach do hamburgerów i z domowym sosem BBQ.



Komentarze

  1. Jeden z lepszych pomysłów na zrobienie mięska, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miałam już okazję jeść :-) bardzo mi smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)