Pulled pork - szarpana wieprzowina
Do jej zrobienia zainspirowała mnie w pracy znajoma, wiec przy ostatnim dłuższym czasie wolnym od pracy postanowiłam ją zrobić. Kupiłam ładny kawałek łopatki i zaczęłam grzebać w internecie w poszukiwaniu przepisu. Wiadomo ekspertami od pulled pork są Amerykanie. Tak więc po dłuższym czasie mój wybór padł na owy przepis Oklahoma Joe's pulled pork. Do jej wykonania wystarczy cierpliwość i mąż który nie zapomni wyłączyć piekarnika kiedy padnięte idziecie spać :D. Tak no cóż mój mąż miał za zadanie wyłączyć piekarnik gdy włączy się alarm, hmm... wyłączył, ale tylko alarm... i z dwu godzinnym opóźnieniem wyłączył piekarnik. Tak więc mój sos z mięsa się skarmelizował na kamień, a mięsko było zbytnio wysuszone. Jednak i tak bardzo nam smakowało.
Zdjęcia już nie najlepszej jakości niestety bo mój aparat nie chciał już współpracować z moimi obiektywami :( szkoda miałam do niego sentyment i traktowałam jak członka rodziny ;).
Zdjęcia już nie najlepszej jakości niestety bo mój aparat nie chciał już współpracować z moimi obiektywami :( szkoda miałam do niego sentyment i traktowałam jak członka rodziny ;).
Składniki:
- 1/4 szklanki soli
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki granulowanego czosnku - użyłam dwóch ząbków świeżego
- 2 łyżki suszonej cebuli sproszkowanej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżki chili
- 1 łyżka selerowej soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2,5 kg łopatki - lepiej by był troszkę obrośnięty tłuszczykiem
- 1 szklanka soku jabłkowego
- dobry sos BBQ
Opis wykonania:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, wszystkie przyprawy składniki prócz soku i BBQ mieszamy w misce. Dokładnie nacieramy mięso i odstawiamy na około 60 minut w pokojowej temperaturze.
Piekarnik nagrzewamy do 120 C, umieszczamy mięso w brytfance i nakrywamy folią aluminiową. Wkładamy mięso do piekarnika na mniej więcej 7-8 godzin co godzinę spryskujemy mięso sokiem jabłkowym. Godzinę przed możemy usunąć folię by mięso bardziej się zrumieniło.
Po upieczeniu wyciągamy i odczekujemy około 20 minut. Po tym czasie za pomocą dwóch widelców szarpiemy mięso na kawałki. Podajemy w ulubiony sposób u mnie w domowych bułkach do hamburgerów i z domowym sosem BBQ.
Jeden z lepszych pomysłów na zrobienie mięska, uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńMiałam już okazję jeść :-) bardzo mi smakowała :-)
OdpowiedzUsuń