Kruche ciasteczka migdałowe
Przepis ,który gdzieś mi się zagubił w postach do zamieszczenia:). Ale te ciasteczka, można upiec każdego dnia są pyszne.
Kolejny smakowity wypiek na świąteczny stół do schrupania. I kolejny wypiek z listy maratonu ciasteczkowego :).
1.Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Dodajemy zimne pokrojone masło, żółtka i zagniatamy szybko ciasto.
2. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 4 mm i wykrawamy różne ciasteczka.
3. Pieczemy około 10minutw 180 C. do uzyskania słomkowego koloru.Przekładamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
Kolejny smakowity wypiek na świąteczny stół do schrupania. I kolejny wypiek z listy maratonu ciasteczkowego :).
Składniki :
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 200 g masła
- 3 żółtka
- dżem
- cukier puder
Opis wykonania :
1.Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem, cukrem waniliowym i solą.Dodajemy zimne pokrojone masło, żółtka i zagniatamy szybko ciasto.
2. Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 4 mm i wykrawamy różne ciasteczka.
3. Pieczemy około 10minutw 180 C. do uzyskania słomkowego koloru.Przekładamy dżemem i posypujemy cukrem pudrem.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smak i zapach migdałów w ciastach i ciasteczkach. Pewnie zasmakowałyby mi Twoje ciasteczka
OdpowiedzUsuń