Waniliowa babka
Przyszła pora na babki. Ta jest delikatna, pulchna i aromatyczna. Po prostu rozpływa się w ustach, przez co masz ochotę na kolejny kawałek :). Wspaniała do popołudniowej kawy czy gorącej czekolady, pitej wieczorem.
Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto do formy.
Pieczemy w 180 C. około 40 minut.
Lukier
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy, a dzięki oliwie zastygły lukier nie będzie pękał przy krojeniu.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 margaryna
- 1 cukier waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 aromat waniliowy
- szczypta soli
- tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
lukier
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 łyżki gorącego mleka
Opis wykonania:
Ciasto Jajka miksujemy z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem waniliowym i solą. Dodajemy stopniowo do masy jajecznej i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy aromat i margarynę, dokładnie miksujemy.Formę dokładnie smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto do formy.
Pieczemy w 180 C. około 40 minut.
Lukier
Wszystkie składniki dokładnie ucieramy, a dzięki oliwie zastygły lukier nie będzie pękał przy krojeniu.
Do tych walorów dodałabym jeszcze, że jest śliczna, cukierkowa :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda z tymi kolorowymi groszkami :)
OdpowiedzUsuń