Rogale maślane z masłem orzechowym i cynamonem
Upiekłam dziś maślane rogale z dwoma rodzajami dodatków :), masłem orzechowym i cynamonem. Prosty przepis w wykonaniu, rogaliki wychodzą pulchne i pyszne :).
Masło rozpuszczamy, mieszamy z zimnym mlekiem, płyn powinien mieć letnią temperaturę.
Następnie kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, dodajemy sól, cukier, roztrzepane jajka i na końcu mąkę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy min. 5 minut, ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywami i odstawiamy na 1,5 h.
Po tym czasie wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 10 części- wychodzą wtedy większe rogale, jeżeli wolicie mniejsze podzielcie ciasto na pół i dopiero wałkujcie i dzielcie.
Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy od dłuższego boku, formujemy rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugi rodzaj nadzienia :
Masło roztapiamy, studzimy, smarujemy ciasto i posypujemy cynamonem, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe rogale przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem .
Po tym czasie pieczemy w 200 C około 25 minut.
Składniki :
ciasto
- 700g mąki pszennej typ 500
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 250 ml mleka
nadzienie I
- masło orzechowe domowe - przepis
nadzienie II
- 50 g masła
- cynamon
dodatkowo
- jajko
- sezam lub mak
Opis wykonania :
Masło rozpuszczamy, mieszamy z zimnym mlekiem, płyn powinien mieć letnią temperaturę.
Następnie kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, dodajemy sól, cukier, roztrzepane jajka i na końcu mąkę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy min. 5 minut, ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywami i odstawiamy na 1,5 h.
Po tym czasie wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 10 części- wychodzą wtedy większe rogale, jeżeli wolicie mniejsze podzielcie ciasto na pół i dopiero wałkujcie i dzielcie.
Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy od dłuższego boku, formujemy rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugi rodzaj nadzienia :
Masło roztapiamy, studzimy, smarujemy ciasto i posypujemy cynamonem, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe rogale przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem .
Po tym czasie pieczemy w 200 C około 25 minut.
źródło : Domowy wypiek chleba, bułki, pączki - Małgorzata Puzio.
"chodzą za mną" właśnie drożdżówki z masłem orzechowym. Twoje rogale są cudne!
OdpowiedzUsuńSą takie śliczne, jak z wystawy. Mogę jeden rogalik, na jutro do kawy?
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na oba rodzaje :) Kocham i cynamon i masło orzechowe :) Ale kusisz :)
OdpowiedzUsuńKrystyno już posyłam :), kusze , kusze uwielbiam rogale :D i chyba zaczęłam maraton na przepisy na nie ;).
OdpowiedzUsuń