Rogale maślane z masłem orzechowym i cynamonem

Upiekłam dziś maślane rogale z dwoma rodzajami dodatków :), masłem orzechowym i cynamonem. Prosty przepis w wykonaniu, rogaliki wychodzą pulchne i pyszne :).






Składniki :


ciasto

  • 700g mąki pszennej typ 500
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka

nadzienie I

  • masło orzechowe domowe - przepis 

nadzienie II

  • 50 g masła
  • cynamon

dodatkowo

  • jajko
  • sezam lub mak

Opis wykonania :


Masło rozpuszczamy, mieszamy z zimnym mlekiem, płyn powinien mieć letnią temperaturę.
Następnie kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy by się całkowicie rozpuściły, dodajemy sól, cukier, roztrzepane jajka i na końcu mąkę.
Wszystko dokładnie wyrabiamy min. 5 minut, ciasto powinno być elastyczne. Ciasto przykrywami i odstawiamy na 1,5 h.
Po tym czasie wałkujemy na kształt koła i dzielimy na 10 części- wychodzą wtedy większe rogale, jeżeli wolicie mniejsze podzielcie ciasto na pół i dopiero wałkujcie i dzielcie.
Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy masło orzechowe i zwijamy od dłuższego boku, formujemy rogale i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Drugi rodzaj nadzienia :
Masło roztapiamy, studzimy, smarujemy ciasto i posypujemy cynamonem, zwijamy i formujemy rogaliki.
Gotowe rogale przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem .
Po tym czasie pieczemy w 200 C około 25 minut.






źródło : Domowy wypiek chleba, bułki, pączki - Małgorzata Puzio.

Komentarze

  1. "chodzą za mną" właśnie drożdżówki z masłem orzechowym. Twoje rogale są cudne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Są takie śliczne, jak z wystawy. Mogę jeden rogalik, na jutro do kawy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Skusiłabym się na oba rodzaje :) Kocham i cynamon i masło orzechowe :) Ale kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Krystyno już posyłam :), kusze , kusze uwielbiam rogale :D i chyba zaczęłam maraton na przepisy na nie ;).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)