Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
Chyba nie ma osoby, która by ich nie jadła ,oto mój przepis na pyszne placki z sosem pieczarkowym mniam :)
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, odsączamy na sicie. Do ziemniaków dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, majeranek, jajka, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie mieszamy by składniki się dobrze wymieszały.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej około 0,5 mm i na gorący kładziemy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Polewamy sosem
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy starte na tarce pieczarki, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.
Smażymy około 10 minut, aż odparuje sok z pieczarek i będą złociste. Dodajemy następnie śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Jeżeli będzie za gesty możemy go rozrzedzić wodą.
Składniki :
Placki
- 1,5 kg ziemniaków
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki majeranku
Sos
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- pieprz mielony
- sól
- 250 ml śmietanki kremówki
Opis wykonania:
Placki :
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o małych oczkach, odsączamy na sicie. Do ziemniaków dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, sól, pieprz, majeranek, jajka, mąkę i proszek. Wszystko dokładnie mieszamy by składniki się dobrze wymieszały.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej około 0,5 mm i na gorący kładziemy placki, smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Polewamy sosem
Sos :
Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy starte na tarce pieczarki, łyżeczkę soli oraz szczyptę pieprzu.
Smażymy około 10 minut, aż odparuje sok z pieczarek i będą złociste. Dodajemy następnie śmietankę i gotujemy jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Jeżeli będzie za gesty możemy go rozrzedzić wodą.
Dla mnie super, bo uwielbiam placki i sos pieczarkowy. Więc takie połączenie składników jest super :)
OdpowiedzUsuń