Francuska zupa cebulowa
Uwielbiam zupę cebulową, jednak rzadko ją przygotowuję :). Przepis ten wykorzystuje podany już przeze mnie ciemny wywar drobiowy. Należy pamiętać o soli ponieważ łatwo zupę przesolić, solimy cebulę, ser jest też słonawy i doprawiając zupę można szybko zepsuć efekt naszej pracy. Bo i przygotowanie zupy pochłania trochę czasu :). Cały sekret tej pysznej zupy tkwi w powolnym smażeniu cebuli, tak by cukier zawarty w cebuli się skarmelizował.
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojona w plasterki cebulę, doprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się zrumienić. Następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy przez
1 godzinę, często mieszając, aż cebula nabierze karmelowego koloru.
Do cebuli wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe i zostawiamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut by smaki się dobrze połączyły.
Nagrzewamy grill w piekarniku, zupę doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Wlewamy zupę do kamionkowych miseczek, posypujemy odrobiną sera, kładziemy kromkę bagietki i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy 2 minuty, aż ser się rozpuści, podajemy od razu.
Składniki : na 4-6 porcji
- 1/2 szklanki masła
- 4 duże żółte cebule, pokrojone w cienkie talarki
- sól
- pieprz
- 1,25 L wywaru drobiowego ciemnego
- 2 liście laurowe
- 250 g sera gruyere
- 4 kromki bagietki około 12mm opieczonej
Opis wykonania:
W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojona w plasterki cebulę, doprawiamy delikatnie solą i mieszamy. Przykrywamy pokrywką i smażymy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Cebula nie może się zrumienić. Następnie odkrywamy, zwiększamy ogień i smażymy przez
1 godzinę, często mieszając, aż cebula nabierze karmelowego koloru.
Do cebuli wlewamy wywar, dodajemy liście laurowe i zostawiamy do zagotowania. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut by smaki się dobrze połączyły.
Nagrzewamy grill w piekarniku, zupę doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Wlewamy zupę do kamionkowych miseczek, posypujemy odrobiną sera, kładziemy kromkę bagietki i posypujemy pozostałym serem.
Zapiekamy 2 minuty, aż ser się rozpuści, podajemy od razu.
Prezentuje się cudownie, i pewnie tak właśnie smakuje !!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie !
Pozdrawiamy !!
Ale pyszna zupka, zjadłabym dzisiaj taką :-) uwielbiam zupy :-) wpraszam się na obiad :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne i pięknie podane! Aromat na pewno był cudowny :):)
OdpowiedzUsuń