Kurki w marynacie na zimę
Uwielbiam kurki zwłaszcza marynowane podaje fantastyczny przepis, kurki są wspaniałe wypróbujcie :).
Oczyszczone i wypłukane grzyby obgotowujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę, dodajemy pod koniec gotowania cebulę pokrojoną w talarki. Gorąca zalewą zalewamy grzyby, dokładnie zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
Składniki :
- Kurki
- po2 listki laurowe do każdego słoiczka
- 3 ziarenka ziela angielskiego na słoiczek
- 2 ziarenka pieprzu czarnego na słoiczek
- 1/2 łyżeczki gorczycy na słoiczek
Zalewa :
- 2 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
- 1/3 szklanki octu 10 %
- 1/2 łyżeczki soli
- 2- 3 cebule
Opis wykonania:
Oczyszczone i wypłukane grzyby obgotowujemy 5 minut w lekko osolonej wodzie, odsączamy i układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę, dodajemy pod koniec gotowania cebulę pokrojoną w talarki. Gorąca zalewą zalewamy grzyby, dokładnie zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
świetne:)
OdpowiedzUsuń