Tarta z kurkami na cieście francuskim
Kurek ciąg dalszy, wczorajsza kolacja, bardzo wyborna znikła tak szybko jak się pojawiła.
Ciasto francuskie zarabiamy by powstała kulka, następnie rozwałkowujemy i wykładamy formę tak by powstały wysokie brzegi wychodzące poza formę. Można obciążyć dno kawałkiem papieru i ceramicznymi kulkami by zbytnio nie wyrosło. Pieczemy w 200 C przez 15 minut, wyciągamy.
Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone kurki. Ja kroje tylko duże, mniejsze pozostawiam w całości, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilkę, aż kurki nabiorą lekko brązowego koloru, studzimy.
Jajka,śmietankę chwilę miksujemy dodajemy stary ser, posiekany tymianek oraz wystudzone grzyby. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 C.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 20 g masła
- 5 jajek
- 1 cebula
- 100 g sera pleśniowego
- 80g sera grana padano
- 300 ml śmietanki 36 %
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Opis wykonania:
Ciasto francuskie zarabiamy by powstała kulka, następnie rozwałkowujemy i wykładamy formę tak by powstały wysokie brzegi wychodzące poza formę. Można obciążyć dno kawałkiem papieru i ceramicznymi kulkami by zbytnio nie wyrosło. Pieczemy w 200 C przez 15 minut, wyciągamy.
Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone kurki. Ja kroje tylko duże, mniejsze pozostawiam w całości, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilkę, aż kurki nabiorą lekko brązowego koloru, studzimy.
Jajka,śmietankę chwilę miksujemy dodajemy stary ser, posiekany tymianek oraz wystudzone grzyby. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 C.
pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności :-) lubię ciacho francuskie, super nadaje się do pysznych dań :-)
OdpowiedzUsuń