Tarta z kurkami na cieście francuskim

Kurek ciąg dalszy, wczorajsza kolacja, bardzo wyborna znikła tak szybko jak się pojawiła.


Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 g masła
  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 100 g sera pleśniowego
  • 80g sera grana padano
  • 300 ml śmietanki 36 %
  • sól
  • pieprz 
  • świeży tymianek

Opis wykonania:


Ciasto francuskie zarabiamy by powstała kulka, następnie rozwałkowujemy i wykładamy formę tak by powstały wysokie brzegi wychodzące poza formę. Można obciążyć dno kawałkiem papieru i ceramicznymi kulkami by zbytnio nie wyrosło. Pieczemy w 200 C przez 15 minut, wyciągamy.
Masło roztapiamy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone kurki. Ja kroje tylko duże, mniejsze pozostawiam w całości, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy chwilkę, aż kurki nabiorą lekko brązowego koloru, studzimy.
Jajka,śmietankę chwilę miksujemy dodajemy stary ser, posiekany tymianek oraz wystudzone grzyby. Delikatnie mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40 minut w 180 C.






Komentarze

Prześlij komentarz

W TEJ WITRYNIE SĄ WYKORZYSTYWANE PLIKI COOKIE, KTÓRYCH GOOGLE UŻYWA DO ŚWIADCZENIA SWOICH USŁUG I ANALIZOWANIA RUCHU. TWÓJ ADRES IP I NAZWA KLIENTA UŻYTKOWNIKA ORAZ DANE DOTYCZĄCE WYDAJNOŚCI I BEZPIECZEŃSTWA SĄ UDOSTĘPNIANE GOOGLE, BY ZAPEWNIĆ ODPOWIEDNIĄ JAKOŚĆ USŁUG, GENEROWAĆ STATYSTYKI UŻYTKOWANIA ORAZ WYKRYWAĆ NADUŻYCIA I NA NIE REAGOWAĆ.
Więcej o Polityce prywatności przeczytasz Tu
http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/p/polityka-prywatnosci.html

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)