Sos pomidorowy

Pyszny, szybki i uniwersalny. Można wzbogacić go na wiele sposobów: dodając pieczarki, seler naciowy, mielone mięso, czy pokrojona wędlinę. Odpowiedni do wszelkich mięs, niektórych dań warzywnych czy makaronu.




Składniki:

  • cebula
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego u mnie słoiczek 200 g
  • 3 łyżki masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany u mnie 18 %
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • posiekana natka pietruszki

Opis wykonania:


W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojona w kostkę cebulę, chwilkę podsmażamy by się zeszkliła. Dodajemy koncentrat  i dolewamy szklankę wody. Mieszamy dodajemy łyżeczkę płaską soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i 3 łyżeczki cukru. Oczywiście ilość przypraw możemy skorygować według naszych upodobań. Gotujemy, aż sos zacznie wrzeć. Śmietanę rozrabiamy z wodą i mąką tak by powstała dosyć kremowa i niezbyt gęsta konsystencja. Dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1-2 chochelki gorącego sosu, dzięki temu śmietana nam się nie zetnie w sosie i nie będziemy mieli brzydkich grudek :). Całość przelewamy do sosu i mieszamy dokładnie. Chwilkę gotujemy, ewentualnie doprawiamy.





Komentarze

instagram

Zdjęcia, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach bez mojej zgody. (Ustawa o prawie autorskimi prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz. U. Nr 24, poz 83)