Babka cynamonowo-pomarańczowa
A to fragment koncertu :)
Wracając do babki :) jest to pyszne połączenie cynamonu z dodatkiem dżemu pomarańczowego. Całość uzupełnia kwaskowy lukier, ozdobiony skórkami kandyzowanymi :).
Składniki :
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
- 1 szklanka oleju
- 4 łyżki dżemu pomarańczowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3/4 szklanki mleka
- masło do formy
Lukier
- 15 dag cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody
- kandyzowane skórki do ozdoby
Opis wykonania:
Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy 4 czubate łyżki dżemu i dokładnie miksujemy. Cały czas miksując, dodajemy po kolei olej, mleko, cynamon oraz przesianą mąkę z sodą.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką, wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 C około 60 minut, sprawdzamy patyczkiem.
Cukier ucieramy z sokiem i wodą, polewamy wystudzoną babkę i posypujemy kandyzowanymi skórkami.
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
pysznie:)
OdpowiedzUsuńFajna baba :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę baaaaardzo pysznie;))
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babki:) Muszę koniecznie upiec takie pyszności.
OdpowiedzUsuńCudna ta babka, tak wielkanocnie już wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio byłam na koncercie Metalliki - ależ to było przeżycie! :)