Ziemniaczane rozetki
Wspaniały dodatek do obiadów, pyszne rozetki przypieczone z wierzchu i miękkie w środku. Niecodzienny prosty dodatek, ale jaki wytworny :).
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę - ja dokładnie rozbiłam tłuczkiem do ziemniaków. Do ciepłej masy dodajemy przyprawy do smaku, następnie dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do woreczka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 C około 20 minut. Podajemy gorące.
Składniki :
- 1 kg ziemniaków
- 3 żółtka
- sól
- gałka muszkatołowa
Opis wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę - ja dokładnie rozbiłam tłuczkiem do ziemniaków. Do ciepłej masy dodajemy przyprawy do smaku, następnie dodajemy żółtka i wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do woreczka cukierniczego z końcówką gwiazdki i wyciskamy rozetki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 C około 20 minut. Podajemy gorące.
Ślicznie Ci wyszły :-) jadłam kiedyś i bardzo mi smakowały :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :) są pyszne spróbuj niektórzy dodają jeszcze masło, ale ja lubię ten przepis bo jest prosty .
OdpowiedzUsuńPychotka ;)
OdpowiedzUsuńŚliczny dodatek do obiadu. Pewnie trzeba zrobić większą ilość, bo znikają szybko ....
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ten sposób podania ziemniaka :) dość że ładnie wygląda to pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuń