Faworkowe serca
Pyszne faworki w kształcie serc, z dodatkiem soku pomarańczowego i skórki cytrynowej są naprawdę pyszne. Moje rosły przy smażeniu jak oszalałe chyba zbytnio zlałam ciasto wałkiem :D, spróbujcie są pyszne.W kieliszkach jest Picolo ;).
Źródło: Biblioteczka poradnika domowego 2/2013
Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Biblioteczka Poradnika domowego 2/2013
Źródło: Biblioteczka poradnika domowego 2/2013
Składniki : wychodzi spora ilość
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki śmietany 30-36%
- 3 dag roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- skórka z cytryny
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- smalec lub olej do smażenia
Opis wykonania:
Żółtka ucieramy z cukrem i solą na puszysta masę, dodajemy kefir, śmietankę, sok i skórkę z cytryny oraz spirytus- miksujemy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem, wlewamy masę żółtkową dokładnie wyrabiamy i zagniatamy ciasto w razie potrzeby podsypujemy mąką. Następnie wybijamy ciasto do powstania widocznych pęcherzyków powietrza. Ciasto zawijamy w folie i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Olej lub smalec rozgrzewamy w głębokim garnku, ciasto cieniutko wałkujemy na 2-3 mm i wykrawamy różnej wielkości serca, wkładamy na tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron, odcedzamy i kładziemy na papierowy ręcznik. Odsączone układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: Biblioteczka Poradnika domowego 2/2013
Świetne, przez nietypowy kształt tym bardziej chce się jeść. :)
OdpowiedzUsuńAle cudne, super pomysł!
OdpowiedzUsuńfajnie i inaczej :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na słodkie serduszka :-) zjadłabym kilka ze smakiem i szampana też bym wypiła :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na faworki serduszkowe :) Podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńświetna alternatywa dla zwykłych faworków :)
OdpowiedzUsuńo tak! bym zjadła i popiła xd :D
OdpowiedzUsuń