Rogaliki waniliowe
To najbardziej delikatne i rozpływające się rogaliki jakie kiedykolwiek jadłam. Mogłabym zjeść wszystkie zaraz po upieczeniu. Piekłam je na święta, ale nie było czasu na dodanie wpisu. Polecam nawet do niedzielnej kawki. Uwaga! Uzależniają :D.
Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.
Źródło: Reader's Digest, Pieczenie jest łatwe.
Oto moja blaszka do rogalików, którą możecie znaleźć na stronie Redcoon.pl.
Składniki na około 80 sztuk:
- 275 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru kryształu
- 100 g obranych i zmielonych migdałów
Obtoczenie:
- 50 g drobnego cukru
- nasionka z 1 laski wanilii
Opis wykonania:
Mąkę mieszamy w misce z solą. Masło kroimy w kostkę i z cukrem oraz mielonymi migdałami dodajemy do mąki. Szybko zagniatamy ciasto, by zbytnio go nie ogrzać dłońmi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia formujemy z ciasta rogaliki lub wykładamy specjalne blachy do pieczenia rogalików. Pieczemy w 180 C około 10-12 minut, aż będą bladożółte.Cukier mieszamy z ziarenkami wanilii i obtaczamy w nim jeszcze ciepłe rogaliki.
Źródło: Reader's Digest, Pieczenie jest łatwe.
Oto moja blaszka do rogalików, którą możecie znaleźć na stronie Redcoon.pl.
Fajne. Muszę się rozejrzeć za taką specjalną blaszką :-)
OdpowiedzUsuńJa już widzę, że one są obłędnie pyszne. A blaszka rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuń